MONDO/Tanjug

Po ovome je Srbija ISPRED Nemačke!

Autor:

Po mnogo čemu je Nemačka daleko ispred nas, ali postoji i nešto po čemu smo mi ispred...

Po ovome je Srbija ISPRED Nemačke! Foto: MONDO/Dragana Todorović Ilustracija

Troje nemačkih novinara boravili su pet dana u Srbiji, gde su posetili KC Srbije, KC Niš, Vrnjačku banju, Banju Koviljaču, nekoliko privatnih stomatoloških ordinacija i klinika za plastičnu hirurgiju i upoznali se sa potencijalima koje naša zemlja nudi u oblasti zdravstvenog turizma.

Iznenađeni su, kažu, kvalitetom usluge, gostoprimstvom domaćina, ali i činjenicom da je osiguranicima u Srbiji dostupno o trošku zdravstvenog fonda najsavremenije lečenje "Iks nožem" i "Gama nožem", koji služe za uklanjanje tumora na mozgu, dok u Nemačkoj pacijent mora sam da ih plati ili bar doplati.

U delegaciji je bio i Peter Beker, koji ističe da Srbija ima veliki potencijal u oblasti zdravstvenog turizma i da ima šta da ponudi nemačkim pacijentima - stručnost lekara, kvalitet usluge, gostoprimstvo domaćina. 

Novinari iz Nemačke iznenađeni su kvalitetom usluga, uređenošću i ponudom srpskih banja.

"Iznenađeni smo Banjom Koviljačom koja je dobro uređena, imaju dobre medicinske usluge i smatramo da svojom ponudom mogu da privuku turiste-pacijente iz Nemačke", rekao je Beker za Tanjug.

Osim Banje Koviljač, impresionirani su i ponudom Vrnjačke banje koja osim dobre zdravstvene usluge ima široku ponudu i za odmor i razonodu za sve starosne dobi.

Damir Radić, iz nemačke organizacije WITOS, koju čine eksperti iz oblasti zdravstvenog turizma, kaže da je poseta nemačkih novinara krenula iz KCS iz Centra za gama nož i da su posle obilaska te zdravstvene ustanove bili impresionirani da je srpskim osiguranicima dostupna usluga jednog takvog specijalističkog centra besplatno, odnosno o trošku zdravstvenog osiguranja, što je, kako tvrdi, u Nemačkoj nezamislivo.

Oni će potencijale zdravstvenog turizma Srbije predstaviti u Nemačkoj, a zatim u zemljama nemačkog govornog područja.

Napominju da su prednost Srbije u odnosu na zemlje koje imaju sličnu ponudu - visok kvalitet usluga i povoljne cene.

Povezano

Sve vesti