mondo.rs

Kako da sprečite i zaustavite štucanje kod beba

Autor:

Ako imate bebu, verovatno obraćate pažnju i na najmanji zvuk koji napravi, uključujući i štucanje.

Kako da sprečite i zaustavite štucanje kod beba Foto: Guliver/Getty images, NataliaDeriabina

S jedne strane, štucanje kod beba je smešno, ali sa druge strane, ponekad i uplaši novopečene roditelje. S obzirom na to da, kada je reč o bebi, ne možete da pokušate trikove za prekid štucanja koji mogu da pomognu kod odraslih, morate da nađete neki nežniji način da pomognete svojoj bebi.

Štucanje kod beba je, kao i kod odraslih, izazvano kontrakcijama dijafragme, kada je dijafragma iritirana na neki način. Jedna studija je utvrdila da se kod beba štucanje najčešćejavlja ukoliko tokom hranjenja progutaju i dosta vazduha, mada je tačan uzrok nepozant.

Moguće je da će beba početi da štuca ukoliko je previše jela, ako je brzo jela ili je progutala dosta vazduha. U svakom slučaju, štucanje kod beba najčešće nije razlog za brigu. Ipak, ako se previše često dešava i beba vam deluje uznemireno, to može biti znak nekog zdravstvenog problema.

Kako da sprečite i zaustavite štucanje

Prevencija je uvek bolja od lečenja, tako da je najbolje da pokušate da sprečite štucanje. Hranite bebu češće, manjim obrocima, kako se ne bi prejela. Ako čujete glasan zvuk gutanja dok beba jede, proverite da li dobro drži flašicu u ustima, da biste sprečili da se naguta vazduha.

Preporučljivo je i da flašicu držite pod uglom od 45 stepeni, ali i da češće podižete bebu da podrigne tokom hranjenja. Proverite i da li je otvor na flašici dovoljne veličine – ako je preveliki, beba možda prebrzo jede, a ako je mali, moguće je da previše "vuče" da i izvukla mleko, a time uvlači i vazduh.

Ali, bez obzira što preduzimate sve mere opreza, ponekad bebe svejedno počnu da štucaju. U tom slučaju, najbolje je da bebu zabavljate tako što ćete je ljuškati, a dobro je i da je držite u uspravnom položaju i da je blago masirate rukom po leđima.

Ukoliko beba štuca satima ili vam se čini uznemirenom, ako previše često štuca, verovatno nije loše da o tome porazgovarate sa lekarom.

Povezano

Sve vesti