mondo.rs,Tanjug

Kišobran revolucija:Policija apeluje- OSTANITE U KUĆAMA

Autor:

Masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji, kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna dela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje, održavaju se već mesec dana u Hong Kongu.

Kišobran revolucija:Policija apeluje- OSTANITE U KUĆAMA Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

Policija u Hongkongu apeluje da stanovnici ostanu u svojim domovima, jer će nastaviti da koriste suzavac kako bi rasterali demonstrante sa ulica.

Kako prenosi AP, u više delova Hongkonga je potpuni haos od subote veče.

Po drugi put za dva dana policija je ispalila suzavac na demonstrane na ulicama Hongkonga.

Demonstranti su zauzeli dva područja u centru Hongkonga, javlja AP.

Jedna grupa demonstranata blokirala je ulicu kod kineske vladine kancelarije, nakon čega je policija izdala upozorenje okupljenima. Policiju su potom gađali jajima, te su organi reda ispalili suzavac.Policija je upotrebila suzavac da bi rasterala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, preneli su lokalni mediji.

U neredima su 24 osobe povređene, a 11 ih je privedeno.

Za danas je policija dozvolila održavanje skupa u parku, ali je zabranila šetnju kroz grad u koju je opozicija ipak krenula.

Napadnut POLICAJAC: Demonstranti ga tukli KIŠOBRANIMA

Jedna grupa demonstranata uputila se ka istočnom prometnom trgovačkom kvartu, gde su podigli barikade i blokirali glavnu saobraćajnicu.

Druga grupa se uputila na zapad, do Kancelarije za vezu kineske vlade u Hongkongu, gde je bio raspoređen veliki broj policajaca.

Na TV snimcima se vidi da su policajci upotrebili suzavac protiv učesnika marša koji su podigli barikade i nedaleko od Kancelarije kineske vlade.

Demonstranti su tokom prošlonedeljnih protesta gađali zgradu kineskih vlasti farbom i jajima.

Prošlog meseca su u Hongkongu počeli masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna dela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje.

"Letelo perje": Pobuna zbog kineskih trgovaca (FOTO)

Predlog zakona je povučen, ali su demonstranti svoje zahteve proširili zahtevajući direktne izbore, raspuštanje parlamenta i istragu policijske brutalnosti.

Povezano

Sve vesti