Tanjug

"Žustar sastanak vlasti i opozicije, nastaviće se..."

Autor:

Organizatori prvog sastanka vlasti i opozicije, Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo, saopštili su da je jučerašnji skup bio žustar, ali konstruktivan, da će se razgovori nastaviti.

"Žustar sastanak vlasti i opozicije, nastaviće se..." Foto: MONDO/Goran Sivački

Saopšteno je i da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji, koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i uslova i pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić, navodi se da će Fondacija i FPN organizovati seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema.

I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese, navodi se u saopštenju.

"Uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku, pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora", navode u saopštenju. Taj dijalog bi na duži rok mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta, a na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak.

Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave.

Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa predstavljenim problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti.

Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavile su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku, odnosno do sledećih izbora, kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i koji dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora.

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti - finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Organizatori su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je, navode organizatori, bilo neophodno kako bi se u ovako teškom trenutku omogućla konstruktivna i otvorena rasprava.

U debatama će se i dalje primenjivati Chatham House pravila, a organizatori apeluju na medije da ih poštuju.

Na prvom skupu su učestovali:

- Nebojša Stefanović - SNS

- Vladimir Ðukanović - SNS

- Vladimir Orlić - SNS

- Vladanka Malović - SNS -

- Dragan Đilas - SSP

- Marinika Tepić

- Zoran Lutovac - DS

- Miroslav Aleksić - Narodna stranka

- Aleksandar Ivanović - SDS

- Aris Movsesijan - Nova stranka

-Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju

-Kenan Hajdarević - LDP

- Petar Miletic PSG

- Branimir Jovanović - SDPS

- Jasmina Karanac - SDPS

-Toma Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

- Stefan Aksović - Dveri

- Ahmedin (Jonuz) Škrijelj - SDA

- Mirza Hajdinović - SDA

- Dragan Simić - FPN

- Dejan Milenković - FPN

- Milan Jovanović - FPN

- Dušan Spasojević - FPN

- Đorđe Pavićević - FPN

- Dušan Pavlović - FPN

- Ivan Stanojević - FPN

- Zlata Đorđević - Transparentnost Srbija

- Bojan Klačar - CeSID

- Emilija Orestijević - CeSID

- Sonja Liht - BFPE

- Pavle Dimitrijević - CRTA.

- Vladimir Đurić - Institut za uporedno pravo

- Violeta Beširević, profesorka

- Srđan Majstorović

Povezano

Sve vesti