mondo.rs

Počast "Dečaku iz vode": Nagrada "Milan Mladenović"!

Autor:

Nagrada za izuzetnu umetničku vrednost, regionalnog karaktera, nosiće ime pokojnog frontmena EKV-a.

Počast "Dečaku iz vode": Nagrada "Milan Mladenović"! Foto: Mondo/Goran Sivački

"Politika" prenosi da će u septembru prvi put biti dodeljena nagrada koja će nositi ime rokera Milana Mladenovića.

Nagrada će biti dodeljena 21. septembra, na Milanov rođendan, u Narodnoj biblioteci Srbije, a o dobitniku čije je muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti odlučiće žiri u sastau Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Zadužbina Milana Mladenovića, osnovana prošle godine, ustanovila je nagradu, a sama zadužbina nastala je zahvaljujući Milanovom majci Danici, koja je preminula pre dve godine.

Nagrada je regionalnog tipa, jer, kako je objasnio advokat i član UO zadužbine Nenad Milovanović, Milan je bio "jugoslovenski pesnik".

"Zemlje više nema, ali ona traje u kulturnom smislu sve dok postoje generacije koje su u njoj živele. Na konkurs se prijavilo više od stotinu autora, najviše njih iz Srbije," rekao je on P"olitici".

Zaostavština Mladenovića predata je Narodnoj biblioteci Srbije. U okviru njihove muzičke čitaonice biće otvorena i Milanova spomen-soba. Predati su lična dokumenta, svedočanstva, diplome, radni sto, knjige, razglednice, kasete, posteri sa koncerata, Milanovo prvo pojačalo, kožna jakna, poslednja plejlista sa beogradskog koncerta, rukopisi oko 50 pesama i još mnogo toga.

Tu su i neobjavljene pesme koje će postepeno biti predstavljane javnosti.

Zadužbina će ove godine izdati i reizdanje albuma "Dah anđela", kod nas objavljenog mesec dana nakon što je Mladenović preminuo.

"U planu je da se uradi i Milanova fotomonografija, podržaćemo i svaku vrstu esejističkog, filmskog, publicističkog stvaralaštva koje se bavi ovom grupom i tim vremenom, s tim da ne zadire u privatni život, već da EKV tretira kao nezaoibilazni deo našeg kulturnog nasleđa," rekao je Milovanović.

Povezano

Sve vesti