Tanjug,Fonet

Studenti iz REVOLTA ukrali mač Sibinjanin Janka (FOTO)

Autor:

Krađu mača sa spomenika Sibinjanin Janku na zemunskom keju počinila su tri studenta Likovne akademije, kao čin nezadovoljstva izgledom i izradom spomenika, izjavio je danas FoNetu komandir policijske stanice u Zemunu Predrag Ratković.

42
A- A A+

Koristoljublje im nije bio motiv, rekao je Ratković, ističući da je zemunska policija, nakon dojave građanina koji je prijavio da se nešto dešava kod spomenika, za sat i 45 minuta otkrila počinioce, kao i mač koji je skinut sa spomenika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su uhapšene tri osobe, dva mladića i devojka, osumnjičene da su u sredu ukrale mač koji je bio sastavni deo spomenika Sibinjanin Janku - M.Č. (1994), J.S. (1993) i B.M (1994).

Prema nezvaničnim informacijama, oni su to uradili kao znak protesta što mač nije sastavni deo spomenika, kako vajarska struka nalaže, nego je napravljen zasebno i posle samo "nalepljen".

Počast SIBINJANIN JANKU: Heroj i za Srbe i za Mađare

Osumnjičeni su saslušani u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Oni su, prenosi Tanjug, u svojoj odbrani načelno priznali da su uzeli mač, tvrđeći da nisu hteli da ga ukradu, već da ga pogledaju i sutra ujutru vrate u opštinu da ga neko ne bi ukrao.

M. Č. (20), J. S. (20) i B. M. (25) se terete za krivično delo krađa, jer su kako se sumnja da su u noći između 30. i 31. jula ukrali mač koji je bio sastavni deo spomenika.

Tužilaštvo nije tražilo da im se odredi pritvor jer osumnjičeni nisu ranije osuđivani, jer su priznali, a mač je vraćen, ali nastavlja krivični postupak i saslušava svedoke i predstavnike opštine kao ostećene, rekao je za Tanjug portparol tužilaštva Ivan Marković.

Osumnjičeni su studenti od kojih jedan arhitekture, a drugi vajarstva, a sumnja se i da su u vreme izvršenja krivičnog dela bili pijani.

ZEMUN: Ukrali mač sa spomenika SIBINJANIN JANKU

Povezano

Sve vesti