• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paprene cene paradajza: Evo kada će POJEFTINITI

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Beta

Cena povrća i voća usred leta prilično su visoke. Posebno je skup paradajz, a evo zbog čega i kada se očekuje da će cena pasti.

 Paradajz cena - kada će pojeftiniti Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i tom delu Srbije, cena paradajza je u poslednjih pet dana porasla za čak 70 dinara. U zavisnosti od kvaliteta, košta između 80 i 140 dinara za kilogram.

Cena ovog voća je na beogradskim pijacama oko 200 dinara, dok čeri-paradajz košta i do 450 dinara.

Visoka cena tog povrća za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom.

Stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Adam Takač kaže da će paradajza u ponudi biti više od sredine avgusta i da će pojeftiniti bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu, jer stiže iz bašta na otvorenom polju.

PAPRENE cene paradajza i krastavca u Nišu

On je za Betu rekao da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

"Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta", rekao je Takač.

Dodao je da su bele žile koje se čestio nalaze u pradajzu posledica previsokih temperatura i nedostakaa kalcijuma i magnezijuma.

Idelna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo.

Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će takođe kasniti rod.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar.

Dosta ste jeli od seljaka za badava. Sto ne uvozite vise paradajz iz makedonije,jos ovu godinu ce da jedete paradajz i cao dovidjenja,od narednih godina bicete gladni.

Povrtar

Za neke vrsta povrca,ove godine su bile nerealno visoke cene. Ali niko pojedinacno od nas povrtara ne moze da utice na trzisnu cenu. Ja kao dugogodisnji proizvodjac povrca smatram da su problem prethodnih 10ak godina..kada su cene bile nerealno niske A NIKO TADA NIJE PISAO O TOME. Mnogo proizvodjaca,prethodnih par godina je napustilo i u potpunosti prekinulo proizvodnju povrca i otisli su da rade u firmama.. ne kazem da je u gradu sjajno ali se sigurno manje radi,tj ima se vise vremena za dnevni odmor,manje rashoda. Ne znam da li zelite da shvatite da je bilo puno godina da je se jedva sastavio kraj sa krajem,zaduzivalo se . Ako neko smatra da je lako proizvesti,ako smatra da je to samo posejes,zalivas i beres... grdno se varate.. dano-nocni rad je to i velika muka a cena kako bude...ili PUKOVNIK ILI POKOJNIK..Mi mahom budemo ovo drugo jer da bi maloprodajna cena stigla do nas prodje kroz mnogo dzepova...

Mozzart

Nema vecih lopuza od nasih seljaka. Prskaju nemilice, to sto proizvedu vecina ne konzumira jer zna kakav otrov prodaje narodu. A sto se tice paradajza, sve je to albanski ili makedonski paradajz, kakav crni domaci.

special image