mondo.rs

Stefan Milenković: Joga mi je pomogla da se oporavim

Autor:

Najpoznatiji srpski violinista imao je operaciju kičme, a kaže da su mu joga i meditacija pomogle da se oporavi nakon toga, a u intervjuu je otkrio kakvi su bili njegovi prvi "koraci" u jogi.

0
A- A A+
stefan milenković Foto: Youtube/Screenshot/Stefan Milenkovich

Kada se suočio sa jakim bolovima u leđima i prihvatio savet lekara da je operacija kičme jedini put do ozdravljenja, najpoznatiji srpski violinista Stefan Milenković (42) znao je da mu predstoji jedan od najtežih perioda u životu. Oporavak je trajao dve godine i virtuoz ni u jednom trenutku nije odustajao. Hteo je da ponovo bude u mogućnosti da maestralno svira violinu u najvećim svetskih koncertnim dvoranama.

"To mi je bila ogromna prepreka, kočnica za sviranje kojem sam posvetio ceo život. Želeo sam da se vratim u formu i okrenuo sam se jogi. U mom slučaju, ispostavilo se da je tačna izreka 'ono što te ne ubije te ojača'", rekoa je Milenković u intervjuu za "Gloriju".

Kada je prošao postoperativni period, zarekao se da više neće imati problem sa kičmom i posvetio se meditaciji.

"Otišao sam u radnju i kupio DVD sa kursom joge. Prvo sam pokušao da to sve shvatim. Na početku sam jogu radio 156, pa 30 i na kraju 45 minuta. Prve dve nedelje su mi bile najteže jer jogu treba razumeti i miran ući u vežbanje. Svaka navika može da se prevede u nešto bolje", smatra violinista.

"Za jogu morate biti motivisani. Prvi koraci su najvažniji i na početku treba vežbati u kratkim intervalima, po pet minuta, da biste se osećali bolje. To je ono zrno od koga raste sve drugo. Kasnije, ako vežbate svaki dan, ne bi trebalo da preterujete. Sat-sat i po joge dnevno je sasvim dovoljno da oporavite organizam".

Tokom praktikovanja drevne istočnjačke veštine meditacije i disanja suočava se sa negativnim uticajima oko sebe.

"Lepota joge jeste u tome što se zahvaljujući njoj oslobađamo svega što nam stvara tenziju. Taj proces nije lak, treba da se uvežba i za to je potrebno vreme. Pošto svi živimo ubrzanim tempom, nije lako iz šeste brzine življenja ubaciti u prvu i smiriti telo i misli. Ali, vremenom se to postiže. Kada savladamo ono negativno što utiče na naš organizam, prevlada stanje opuštenosti, osećaj da nas problemi ne opterećuju i da naše telo ne trpi nikakv pritisak".

Milenković se za jogu interesovao kao mali – pokušao je da meditira kada je imao 10 godina, ali nije uspeo. Povremeno se vraćao meditaciji, ali nije mu polazilo za rukom

"Tokom praktikovanja joge treba voditi računa o disanju jer je ono sastavni deo smirivanja organizma. Kada se diše, pluća ne treba da budu skroz puna vazduha. Važni su i pokreti ruku, nogu i tela, koji treba da budu lagani, nikako brzi i agresivni. Najvažnije je da postoji misao koja ohrabruje. Ona mora da bude pozitivna, motivaciona, poput 'sutra je novi dan'".

Violinista kaže da da mu je joga pomogla i da se izbori sa strahom od visine, pa je do sada imao 600 skokova padobranom.

"Plašio sam se penjanja na merdevine, stajanja na skeli. Imao sam strah od letenja, bio sam uznemiren. To sam savladao i danas uživam u skokovima padobranom".

Ako vam treba još razloga da počnete da praktikujete jogu, možda će ovo pomoći:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti