Tanjug

Velika oštećenja: Hitni radovi na Beogradskoj tvrđavi

Autor:

Na Beogradskoj tvrđavi u toku su hitne intervencije na bedemu Zindan kapije i na bedemu kod Jakšićeve kule zbog, kako se navodi, velikih oštećenja koja su nastala tokom prethodnih godina.

Velika oštećenja: Hitni radovi na Beogradskoj tvrđavi Foto: MONDO, Lana Stošić

U saopštenju Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, navodi se da su u toku konzervacija i restauracija na bedemu kod Jakšićeve kule i konzervatorsko-restauratorski radovi na zidu kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije, kako bi se očuvalo kulturno dobro od izuzetnog značaja i osiguravanja bezbednosti posetilaca.

Hitne intervencije počele su zbog velikih oštećenja koja su nastala tokom prethodnih godina, a svi radovi se izvode prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Bedem Zindan kapije, koji se nalazi na glavnoj pešačkoj trasi ka Donjem gradu i crkvama, trenutno je veoma oštećen, lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima došlo je i do obrušavanja delova zida.

Iz bezbednosnih razloga, na ovom mestu je postavljena privremena skela, koja će po završetku radova biti uklonjena.

Radovi se vrše po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor, a trebalo bi da budu završeni do kraja avgusta.

Zbog oštećenja na bedemu kod Jakšićeve kule, neophodna je njegova restauracija, a trenutno su u toku pripremni radovi, u okviru kojih je urađen prilazni put kako bi se obezbedila lokacija.

Pripremni radovi izvode se uz saglasnost Arheološkog instituta, a neophodni su kako bi se na najbezbedniji način prišlo bedemu, postavila zaštitna skela i osigurala bezbednost kako posetilaca tako i samog bedema Beogradske tvrđave.

Radovi se izvode po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor, a trebalo bi da budu završeni u narednim mesec dana.

Povezano

Sve vesti