mondo.rs

"Za dom spremni - to vam je kao u crkvi hvaljen Isus"

Autor:

Pripadnici bivše paravojne jedinice Hrvatske odbrambene snage (HOS) prošetali su danas Kninom gde se održava centralna manifestacija obeležavanja 24. godišnjice akcije Oluja i nekoliko puta uzviknuli ustaški pozdrav "Za dom spremni".

4
A- A A+
Državno rukovodstvo Hrvatske na ceremoniji u Kninu Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr Državno rukovodstvo Hrvatske na ceremoniji u Kninu

Pripadnici HOS-a su na putu do crkve stali na kninski trg i nekoliko puta uzviknuli ustaški pozdrav "Za dom spremni", a njihov predvodnik Marko Skejo u izjavi novinarima taj pozdrav uporedio s pozdravom u crkvi "Hvaljen Isus i Marija".

"Vidim da ste mladi, neiskusni i nedobronamerni", rekao je Skejo novinarki koja ga je upitala zašto su to uzvikivali, a potom je dodao da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

"To je kao u crkvi 'Hvaljen Isus i Marija'. Mi smo došli danas na dan pobedničke vojske koja je svetla tačka u hrvatskoj prošlosti i budućnosti. Poklonili smo se, zapalili sveće i uskliknuli smo onako kako su naši bojovnici pali pod tim pozdravom: 'Za dom spremni, triput, za naše poginule i za našu Nezavisnu Državu Hrvatsku'", dodao je.

S obzirom da ih je snimila policija, novinari su Skeju upitali očekuje li krivične prijave.

"Nema krivične prijave, to je isto kao da ja vama kažem da zato što ste otišli da se poklonite na grob vašem roditelju, možete očekivati krivičnu prijavu. Mi smo predstavnici devete jedinice HOS-a i svih HOS-ovaca u Hrvatskoj i došli smo se pokloniti poginulima i pozdraviti ih pokličem pod kojim su oni ginuli s nama", rekao je Skejo.

U Kninu se danas održavaju manifestacije obeležavanja Dana pobede koji Hrvatska slavi kao praznik, a Srbija se i danas seća stradalih u akciji "Oluja" - parastosima i u suzama.

Povezano

Sve vesti