Tanjug

Ako vas zanima kako će izgledati nova Hitna...

Autor:

Projekat za rekonstrukcije zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dostupan je javnosti do 8. avgusta u zgradi Gradske uprave, u Kraljice Marije 27, saopštio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

6
A- A A+
infuzija, bolnica, klinika, hitna pomoć, bolest, zaraza, lečenje, lekari, doktor, doktori, pacijent, pacijenti, infuzija, fiziološki rastvor, zdravstvo Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Rekao je da je sanacija tog objekta planirana u tri faze, u prvoj će biti izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograđuje i delom obnavlja, dok je za treći blok blok C planirana rekonstrukcija.

Radojičić je podsetio da od kada je izgrađena šezdesetih godina zgrada Hitne pomoći nikada nije bila rekonstruisana i da se broj stanovnika u prestonici višestruko uvećao.

Planirano je da bude dograđeno šest hiljada kvadrata, što će sa postojeće dve hiljade biti osam hiljada kvadrata, najavio je i dodao da je važno što će rekonstruisana zgrada Hitne pomoći imati edukativni centar sa svim potrebnim uslovima.

Beograd dobija novu Hitnu pomoć

"U edukativnom centru projektovana je sala za predavanja poput amfiteatra sa 195 mesta i pet kabineta gde će se vršiti obuka specijalizanata, stalni treninzi ekipa Hitne pomoći, kao i obuka starijih i mlađih sugrađana za pružanje prve pomoći", rekao je Radojičić.

Naveo je da će Kol centar biti izuzetno značajan deo zgrade s obzirom na to da iz ovog dela sve ekipe dobijaju instrukcije za dalji rad, a rekonstrukcijom će, kaže, biti znatno veći i funkcionalniji.

Gradonačelnik je podsetio da je zgrada Hitne pomoći jedna od četiri koje će se rekonstruisati po principima energetske efikasnosti, a u okviru projetka "Termalna rehabilitacija četiri javna objekta u Beogradu" čiji je cilj da promoviše redukovanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i potrošnje energije.

Posle 40 godina KCS dobio direktan prilaz s autoputa

Gradonačelnik je dodao da je vrednost projekta 16 miliona evra, od čega 11 miliona evra predstavlja doprinos EU (IPA 2018), a pet miliona evra je zajam koji će Grad Beograd uzeti od EBRD.

On je najavio početak realizacije projekta Hitne pomoći za prvu polovinu 2020. godine i dodao da ova četiri objekta neće biti jedina koja će se rekonstruisati po principima energetske efikasnosti.

Povezano

Sve vesti