Tanjug

Putin: Čekamo, ali AKO AMERIKANCI krenu S RAKETAMA...

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva neće razmeštati nuklearno oružje kratkog ili srednjeg dometa, osim ako se Vašington prvi ne odluči na takav potez.

0
A- A A+
vladimir putin Foto: Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, posvećenog povlačenju Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), Putin je rekao da će "potezi Moskve biti isključivo recipročni" po pitanju "razvoja, proizvodnje i razmeštanja" raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine, navodi Asošiejted pres.

Putin je naložio ruskom ministarstvu odbrane, ministarstvu spoljnih poslova i obaveštajnoj službi SVR da "pažljivo nadgledaju korake koje SAD preduzimaju u cilju razvoja, proizvodnje i razmeštanja raketa kratkog i srednjeg dometa", navodi Tass.

PARADA: Ruska vojna sila postrojena pred Putinom VIDEO

On je dodao da će Rusija biti primorana da počne s razvojem raketa kratkog i srednjeg dometa ako bude sigurna da su SAD pokrenule proizvodnju takvog oružja.

"U slučaju da postoji pouzdana informacija da su SAD završile razvoj i počele proizvodnju tih sistema, Rusija će biti primorana da započne razvoj sličnih raketa", kazao je ruski predsednik.

Putin potpisao: Sporazum sa Amerikom više ne važi

On je rekao da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svetu i upozorio da bi moglo da dovede do nekontrolisane trke u naoružanju.

Dodao je da će taj potez Vašingtona neizbežno ugroziti globalnu bezbednosnu arhitekturu, uključujući sporazum o smanjenju strateškog naoružanja i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

"U Srbiju stiglo šest oklopnih vozila, HVALA PUTINU!"

Putin je ocenio da su SAD "jedine odgovorne" za propast Sporazuma INF, ali je naveo i da je Moskva spremna da nastavi pregovore s Vašingtonom o strateškoj stabilnosti i bezbednosti, navodi Tass.

SAD su 1. februara najavile da će se za šest meseci povući iz tog sporazuma ako Rusija ne prestane da ga krši, za šta je Vašington godinama optuživao Moskvu.

I Vašington i Moskva potvrdili su u petak da više ne važi taj sporazum koji su 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i SSSR, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Povezano

Sve vesti