mondo.rs,Tanjug

Protiv Haradinaja svedočilo 500 Srba,neki traže zaštitu

Autor:

Haško tužilastvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki od njih tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije, rekao je za "Politiku" predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

6
A- A A+
ramuš haradinaj, hag Foto: Tanjug/AP/Michael Corder

Milovan Drecun je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svedocima obezbeđuje Specijalno tužilaštvo u Hagu.

"Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svedoci protiv Ramuša Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tužilaštva za ratne zločine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile", kaze Drecun.

Inače, za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zaduzena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program.

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše.

Drecun navodi da je njegov utisak da tužilastvo radi profesionalno i da neće biti zaštićenih.

"Očekujem da će u Hag biti pozvani i i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbeći njihovu komandnu odgovornost", rekao je Drecun.

Povezano

Sve vesti