Tanjug

Još jedno UPOZORENJE Americi, ovog puta preti KINA

Autor:

Kina je danas zapretila protivmerama ukoliko SAD u Aziji rasporede kopnene rakete srednjeg dometa i upozorava američke saveznike na posledice ako dozvole slično naoružanje na njihovoj teritoriji.

9
A- A A+
kina sad sad kina amerika i kina kina i amerika amerikanci i kinezi sad kina Foto: MONDO, Mario Milojević (ilustracija)

Generalni direktor kineskog Odeljenja za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Fu Kong upozorio je da Amerika planira da razvije rakete srednjeg dometa i da ih rasporedi u azijsko-pacifički region.

“Peking neće mirno posmatrati kako Amerika stacionira projektile u Aziji”, izjavio je danas Kong uz napomenu da ukoliko Amerika rasporedi projektile u ovom delu sveta, na pragu Kine, biće primorani na protivmere.

“Tražim od naših suseda da iskažu oprez i da ne omoguće američko raspoređenje projektila srednjeg dometa na svoje teritorije", naglasio je Kong.

Slično upozorenje objavila je juče i Rusija.

Rusija je juče saopštila da će preduzeti mere za odbranu ukoliko Amerika bude stacionirala projektile u Aziji, nakon neuspeha Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i mogućeg raspoređivanja američkog raketnog sistema u Japanu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da Rusija ne planira da bude uvučena u trku u naoružanju sa Vašingtonom, ali da će odbrambeno odgovoriti na svaku pretnju.

Američki ministar odbran Mark Esper rekao je tokom vikenda da je za to da se uskoro na kopnu u Aziji rasporede rakete srednjeg dometa.

Esper je to izjavio dan nakon što se Amerika povukla iz INF-a koji je potpisan 1987. godine i zabranjivao je rakete sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.

Povezano

Sve vesti