Tanjug

Sud u Skoplju: NEMA uslova za izručenje Morine

Autor:

Osnovni krivični suda u Skoplju doneo je rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Timora Morine koga Srbija traži po interpolovoj poternici za ratne zločine nad civilima.

22
A- A A+
učk uck ovk teroristi albanci albanac šiptari šiptar kosovo albanski orao Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Krivični savet Osnovnog krivičnog suda u Skoplju postupajući po zahtevu Ministarstva pravde Severne Makedonije usvojio je rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Timora Morine Republici Srbiji", saopštio je Osnovni krivični sud u Skoplju.

Rešenje, zajedno sa predmetom, odmah će biti dostavljeni Vrhovnom sudu Severne Makedonije na dalje odlučivanje.

"Mera ekstradicijskog pritvora, koja mu je bila određena na predlog skopskog tužilaštva, ostaje na snazi do pravosnažnosti rešenja Krivičnog suda, odnosno do odluke Vrhovnog suda po ovom predmetu", dodaje se u saopštenju Krivičnog suda.

Prema makodonskom zakonu o krivičnom postupku sada sledi mišljenja tužioca koje će sa rešenjem krivičnog saveta biti upućeno Vrhovnom sud Severne Makedonije koji može da potvrdi, odbaci ili preinači rešenje Krivičnog suda.

Konačno rešenje kojim se odobrava ili ne ekstradicija, kako predviđa Makedonski Zakon o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji, donosi ministar pravde.

Takođe na predlog ministra "Vlada može da donese odluku da se lice ne izručuje ako za to postoje posebno opravdani interesi za državu".

Ministarstvo pravde Srbije podnelo je početkom prošle sedmice Severnoj Makedoniji molbu za izručenje Morine, bivšeg pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Bilateralni sporazum Srbije i Makedonije, predviđa da zamoljena dr?ava mora o molbi za izručenje doneti odluku bez odlaganja i o toj odluci obavestiti dr?avu molilju.

"Svako potpuno ili delimicno odbijanje molbe za izrucenje mora biti obrazlo?eno", navodi se u u tom ugovoru.

Morina je 24. jula uhapšen na graničnom prelazu Blace - Đeneral Janković, po Interpolovoj poternici Srbije koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Istragu protiv njega u Srbiji vodi Tužilaštvo za ratne zločine.

Povezano

Sve vesti