mondo.rs,MONDO/Agencije

Specijalci upali u kuću bivšeg predsednika Kirgistana

Specijalne snage Kirgistana upale su danas u kuću bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva, koji se suočava sa optužbama za korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

1
A- A A+

Izvor: Youtube/Azattyk

Mediji različito izveštavaju o tome šta se dogodilo sa Atambajevim.

Jedna tv stanica je izvestila da je on uhapšen i odveden na nepoznatu lokaciju, dok njegov blizak saradnik i pristalice koje su se okupile ispred kuće tvrde da on nije uhapšen.

Lokalni mediji javljaju da je nekoliko osoba ranjeno iz oružja kojim je pucano u vazduh, kao i da je jedan novinar među njima, preneo je AP.

Parlament Kirgistana ukinuli su u junu imunitet Atambajevu.

Od tada njegove pristalice stalno su ispred njegove kuće u selu Koi-Taš, 20 kilometara južno od prestonice Biškeka.

Saradnici policije su već tri puta pozivali Atambajeva na razgovor u Glavnoj istražnoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgistana, kako bi svedočio o slučaju nezakonitog oslobađanja kriminalnog lidera Aziza Batukajeva.

Bivši šef države je ignorisao sve pozive, izjavivši da ih „čak ni u ruke neće uzimati“ i predložio da na odgovore istražitelja odgovori u pisanoj formi, preko svog advokata.

 Prema kirgistanskom zakonodavstvu, ako svedok tri puta ne odgovori na poziv, saradnici policije imaju pravo da ga privedu, navodi "Sputnjik".

Kirgistanski parlament je 20. juna predao glavnom tužilaštvu optužnicu protiv Atambajeva, koju je pripremila specijalna parlamentarna komisija. Nadzorni organ je doneo zaključak da bi bivši predsednik države mogao biti umešan u korupciju prilikom modernizacije termo-elektrane Biškek i brojne druge nezakonite radnje. Ako sud proglasi Atmabajeva krivim, preti mu kazna doživotnog zatvora.

Sam Atambajev je optužbe nazvao apsurdnim i rekao da je čist pred narodom i spreman da odgovora za sve svoje postupke na dužnosti predsednika.

Atambajev je postao predsednik u decembru 2011. kada je nasledio privremenog predsednika Rozu Otunbajevu koja je bila na toj funkciji od svrgavanja Kurmanbeka Bakijeva. Predsednik je ostao do 16. oktobra 2017.

Povezano

Sve vesti