Tanjug

I Britanci zainteresovani za Morinu iz OVK

Autor:

Britanska ambasada u Skoplju zainteresovana je za sudbinu bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine, čije izručenje zbog ratnih zločina traži Srbija, a koji poseduje i pasoš te ostrvske zemlje.

4
A- A A+
učk uck,ovk, teroristi, albanci, albanac, šiptar, kosovo, albanija Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Pomažemo britansko-kosovskom muškarcu koji je uhapšen u Severnoj Makedoniji i planiramo da kontaktiramo lokalne vlasti", saopštila je Britanska ambasada u Skoplju a prenosi skopske novine "Večer".

Pre nekoliko dana kosovski ambasador u Skoplju Čer Dedaj rekao je da bi izručenje bivšeg člana OVK Srbiji moglo da naruši odnose Kosova i Severne Makedonije, da bi u sredu sud u Skoplju odbacio zahtev Srbije za izručenje Tomora Morine, koga vlasti u Beogradu traže zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Pripadnik OVK Tomor Morina ostaje u pritvoru mesec dana

Sud je doneo rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju lica T.M. Republici Srbiji, a predmet je upućen Vrhovnom sudu na dalje odlučivanje. Poslednju reč o izručenju daje Ministarstvo pravde.

Bivšeg pripadnika OVK makedonska policija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po poternici Interpola, koja je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik takozvane OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine Ministarstvo pravde Severne Makedonije je skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta.

Povezano

Sve vesti