Tanjug

SLOVENAC će odlučivati o SRBIJI U EU?

Autor:

Kao naslednik Johanesa Hana na čelu Komesarijata za proširenje EU nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU.

1
A- A A+
srbija eu, evropska unija, eu, srbija zastava, zastava srbije Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Banjalučke "Nezavisne" pišu, pozivajući se na više neimenovanih izvora, da odluka još nije donesena i da nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definisan, ali da se Lenarčić sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na toj funkciji.

Zvanično: "Srbin" BOREL umesto MOGERINI

Slovenačka vlada je Lenarčića neformalno nominovala kao svog kandidata, a resori u kojima bi oni želeli da ga vide su komesarijat za zaštitu životne sredine ili energetika.

Jedan od poznavalaca briselskih prilika kaže za "Nezavisne" da je gotovo izvesno da će sledeći komesar za proširenje doći iz susedstva tzv. Zapadnog Balkana, s obzirom na to da su poslednja dva komesara bila iz Slovačke i Austrije.

Nema datuma za Srbiju u EU, ni magičnog rešenja Kosova

"Može se očekivati da posle izvesnog imenovanja Španca Žozepa Borela za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći da uspostavi određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor", kaže izvor lista i ističe da će konačni smer ipak odrediti Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsednice Evropske komisije preuzima 1. novembra.

Fon der Lejenova se juče sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar EK, ali se ne očekuje se da bi ona u ovom trenutku mogla otkriti karte, dodaju "Nezavisne".

Povezano

Sve vesti