Tanjug

Trampa napustila i šefica za Latinsku Ameriku

Autor:

Glavni diplomata administracije predsednika SAD Donalda Trampa za Latinsku Ameriku, Kimberli Brejer, podnela je ostavku usred unutrašnjih sporova povodom Trampove politike prema imigrantima iz tog regiona.

1
A- A A+
tramp Foto: Ilustracija MONDO: Foto AP/Evan Vuchi,Luis Benavides


To hje povod ali razlozi ostavke su znatno dublji, rekli su američki zvaničnici za AP.

Dva zvaničnika vlade i jedan iz Kongresa rekli su da je pomoćnica državnog sekretara za pitanja Zapadne hemisfere, Kimberli Brejer, podnela ostavku ove nedelje.

Iako je navela lične razloge za tu odluku, dva zvaničnika kažu da je Brejer to učinila zbog spora o nedavnom sporazumu s Gvatemalom o imigraciji.

Ostavka sekretarke unutrašnje bezbednosti SAD

"Vašington post" koji je to prvi objavio, tvrdi da se Brejer ;sukobila s Belom kućom zbog sporazuma o ​​Gvatemali kojem se protive mnogi zagovornici ljudskih prava.

U tvitu je kćerka predsednika Trampa i njegova savetnica za PR, Ivanka, zahvalila Brejer za "prijateljstvo i službu" i da će joj nedostajati saradnja s njom.

Brejer je druga visoka funkcionerka Stejt departmenta koja je samo ovog meseca napustila administraciju. Prošle nedelje je Kiron Skinner, direktorka Odeljenja za planiranje politike, smenjena zbog žalbi na njen stil upravljanja, kažu zvaničnici.

Dve godine Donalda Trampa: Afere, ostavke, blokada

Trampova administracija dugo ne uspeva da popuni mnogobrojna visoka diplomatska mesta. Tek nedavno je Senat, gornji dom Kongresa SAD, prihvatio postavljanje visokih diplomata zaduženih za istočnu Aziju i Pacifik, i za Bliski istok. Ali, pomoćnici državnog sekretara za Južnu i Srednju Aziju, kao i za Evropu, samo su službenici, vršioci dužnosti.

Brejer, specijalistkinja za Meksiko, pridružila se Trampovoj administraciji oktobra 2018. godine, posle uspešne karijere u vladi i privatnom sektoru fokusirane na Latinsku Ameriku. Pohvaljena je zbog poznavanja i analiziranja regiona dok je radila u Savetu za nacionalnu bezbednost u vreme administracije Džordža V. Buša.

Međutim, njeno odbijanje da o Latinskoj Americi govori pred Kongresom, iznerviralo je poslanike Republikanaca, a Brejer je bila i u otvorenom sporu s Mauriciom Klever-Karoneom, zaduženim u Savetu za nacionalnu bezbednost za Zapadnu hemisferu.

Sagovornici AP su rekli da je Brejer marginalizovana u politici SAD prema Venecueli, što je sada najvažniji spoljnopolitički izazov za SAD u ​​regionu, pošto je Tramp imenovao Eliota Abramsa za posebnog izaslanika za tu zemlji u krizi.

Povezano

Sve vesti