SRNA

Holanđani padaju "kao mušice": OD VRUĆINE 400 MRTVIH

Autor:

Gotovo 400 ljudi umrlo je u roku od sedam dana u Holandiji tokom nedavnog vrelog talasa koji je zahvatio Evropu.

3
A- A A+
ajndhoven, aerodrom, holandija Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Temperaturni rekordi počeli su da se beleže širom Evrope krajem jula i da prelaze 40 stepeni, a u Holandiji je to počelo da se događa od 25. jula.

Broj smrtnih slučajeva u Holandiji tokom te nedelje uporediv je sa stopom tokom dva toplotna talasa u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabeleženim u toj zemlji, navodi CBS.

Krajem jula temperaturni rekordi oboreni su širom Evrope.

UBISTVENA VRUĆINA: Evropljani padaju mrtvi

Temperaturni rekord u Holandiji star 75 godina oboren je više puta.

U vojnoj vazdušnoj bazi "Gilze-Rijen", nedaleko od Brede, izmerena su 39,2 stepena Celzijusova, a u Ajndhovenu je za 0,1 stepen bilo više.

Prema podacima holandske Agencije za statistiku, u sedmici koja počinje 22. jula umrle su 2.964 lica, a to je za gotovo 15 odsto više smrtnih slučajeva u letnjem periodu nego obično.

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je na istoku Holandije, gde je temperatura bila najviša i toplotni talas trajao duže nego u drugim delovima zemlje.

Kako se navodi, ukupno je u Evropi umrlo 2.964 osoba tokom toplotnog talasa, počevši od nedelje 22. jula, što je za oko 15 odsto više od nedeljnog proseka tokom leta, prenosi Rojters.

Velika Britanija, Francuska, Belgija, Nemačka, Luksemburg i Holandija zabeležili su najvišu temperaturu od početka merenja.

Povezano

Sve vesti