mondo.rs,Tanjug

Političar opleo po Giru: Vodi te migrante u svoje vile

Autor:

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini poručio je danas američkom glumcu Ričardu Giru da bi migrante mogao svojim privatnim avionom da prebaci u Holivud i smesti ih u svoje vile.

Političar opleo po Giru: Vodi te migrante u svoje vile Foto: Tanjug/AP Photo/Valerio Nicolosi

Salvini je to izjavio nakon što je holivudski glumac ranije u toku dana pozvao italijansku vladu da prekine da "demonizuje ljude" i umesto toga pomogne migrantima koji su "zaglavljeni" na Mediteranu na brodu kojim upravlja španska humanitarna grupa.

Gir je juče, u znak podrške, posetio migrante na brodu "Open arms".

Salvini je Gira nazvao "velikodušnim milionerom" i "zahvalio mu" što je izrazio zabrinutost zbog sudbine migranata na brodu "Open arms".

"Mogao bi da ih odvede u Holivud svojim privatnim avionom i podržava ih u svojim vilama. Hvala Ričarde!", naveo je u saopštenju Salvini, prenosi britanski "Ekspres".

Gir je prethodno, na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampeduza, uporedio političku situaciju u Italiji sa onom u SAD.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

"Mi imamo naše probleme sa izbeglicama koje dolaze iz Hondurasa, Salvadora, Nikaragve, Meksika...Veoma je slično onome kroz šta vi ovde prolazite", rekao je Gir, optužujući političare i u Italiji i u SAD za demonizaciju migranata, prenosi Rojters.

SELEBRITI i JADNICI:Ričard Gir obišao migrante na brodu

Na brodu "Open arms" sada se nalazi 160 migranata.

Gir (69) je juče migrantima doneo kutije pune voća i razgovarao sa nekoliko osoba koje su izbegle iz Libije.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Izvor: YouTube/ODN

Poznati glumac je pozvao svet da pruži podršku i pomogne ljudima koji se nalaze na brodu, nazivajući ih "braćom i sestrama".

"Open arms" se nalazi u međunarodnim vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza pošto mu nije dozvoljeno da pristane u luke u Italiji i Malti, prenosi AP.

Gir je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu životne sredine.

Glumac se zatekao u Italiji i kada je video vesti oko "zaglavljenog" broda sa migrantima kontaktirao je špansku humanitarnu grupu "Open arms" i pitao kako može da pomogne", izjavila je za AP portparolka te organizacije.

Tragedija u Sredozemnom moru: Izvučene desetine leševa

Dva dana kasnije, Gir je došao na Lampeduzu.

"Najvažnije za ove ljude je da mogu da dobiju slobodnu luku, da se iskrcaju s broda, da se domognu kopna i započnu novi život", kazao je Gir.

Povezano

Sve vesti