MONDO/Tanjug

REKORDNA KAZNA za bahatog Hrvata

Autor:

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj doneo je više kazne

REKORDNA KAZNA za bahatog Hrvata Foto: MONDO/Danijela Pašić

Vozač iz Hrvatske kažnjen je novčanom kaznom od 27.700 kuna (oko 3.750 evra) i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od devet meseci nakon što stekne pravo na upravljanje, saopštila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Kako prenosi Index.hr, 33-godišnji vozač je priveden Prekršajnom odeljenju Opštinskog suda u Koprivnici, zato što je u nedelju uveče u mestu Reka upravljao neregistrovanim i neosiguranim ličnim automobilom pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije i to pod uticajem alkohola od 1,61 promila.

U skladu sa novim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima sproveden je ubrzani prekršajni postupak, u okviru kojeg je vozač dobio ovu rekordno visoku kaznu.

Iz policije podsećaju da nov Zakon predviđa strože kažnjavanje počinilaca osam najtežih prekršaja za koje je je utvrđeno da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju.

U pitanju su:

- prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mestu za više od 50 km/h,

- vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na autoputu, brzom putu i putu namenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila,

- namerni prolazak kroz crveno svetlo, odnosno prolazak kroz crveno svetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svetala,

- odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

- vožnja pod uticajem alkohola iznad 1,5 promila i vožnja pod uticajem droga,

- upravljanje vozilom pre sticanja prava,

- upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

- upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena mera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mera.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti