MONDO/Agencije

Hrvatski ministar: Srbi ga preteraše oko Tesle

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da su reakcije Srbije zbog navodnog hrvatskog prisvajanja Nikole Tesle preterane. I hrvatska zajednica u Srbiji ima poruku srpskim vlastima...

Hrvatski ministar: Srbi ga preteraše oko Tesle  Foto: MN Press

"Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko poreklo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim poreklom. I tu nema nikakvog problema", rekao je Grlić Radman za zagrebačku N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, primera slavnih osoba sa dvostrukim identitetom ima svuda u svetu i kao primer je naveo Nikolu Šubića Zrinjskog koga slave i Hrvati i Mađari.

"U svakom slučaju, u jednom dijalogu možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čoveka svetskog glasa. On je univerzalni čovek koji je pridoneo čovečanstvu", rekao je ministar.

Ovakva reakcija iz Hrvatske stigla je pošto je srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

 Radi se o nameri Hrvatske da na Svetskoj izložbi "Dubai ekspo" 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora.

Posle svega, danas se oglasio i predsednik Demokratskog saveza saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je pozvao srpskog ministra kulture da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umesto Nikoli Tesli.

"Sa žaljenjem pratimo začudni, ničim izazvan interes ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovom statusu i funkcijama koje on ima u savremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice deo vladajućih struktura", rekao je Žigmanov agenciji Hina.

"Tesla je hrvatski i američki naučnik srpskog porekla"

Žigmanov je rekao da Vukosavljevićeva "nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost" neće pridoneti preko potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije već će biti novi "otegotni momenat".

"Sa druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voleli da čuju od srpskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i sa koliko finansijskih sredstava bile preduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, pre svega sakralne, budući da je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju", rekao je Žigmanov.

Povezano

Sve vesti