Beta

KOLIKO JE ZRAČENJE: Različiti podaci posle eksplozije

Autor:

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila na vojnom poligonu tokom testiranja rakete. Dok vlasti tvrde da je zračenje veće između 4 i 16 puta, Grinpis navodi da je to 20 puta.

3
A- A A+

eksplozije krasnojarsk rusija Foto: Tanjug/Liza Uskova via AP

Ministarstvo odbrane je, inaće, najpre objavilo da je zraćenje ostalo na normalnom nivou posle nesreće, te da nema opasnosti po stanovništvo, zatim da je bilo malo povećano ali da se brzo vratilo na bezbedan nivo a i gradske vlasti Severodvinska sada su saopštile da je zabeležen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Snimak eksplozije u NUKLEARNOM POSTROJENJU u Rusiji!

Stanovnicima Njenoksa preporučeno je da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju radovi na mestu nesreće.

Istovremeno lekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povređenima posle nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.

Izvor: YouTube/Strontium Milks

Grinpis tvrdi da je nivo zračenja porastao 20 puta, dok ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavljuje da je zabeležen rast od 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Ova nesreća je usledila tri dana posle eksplozije u vojnom skladištu u Krasnojarsku, takođe na severu zemlje, u kojoj je jedan vojnik izgubio život, a desetak ih je povređeno.

Povezano

Sve vesti