Tanjug

Sada se vidi KO ZAKIDA TRUDNICAMA I PORODILJAMA

Autor:

U protekle tri nedelje, odnosno od 22. jula kada je otvorena besplatna linija, Ministarstvo za rad dobilo 172 telefonske prijave trudnica i porodilja koje je oštetio poslodavac, i izvršilo 32 inspekcije. Prekršajni postuci na internetu.

1
A- A A+

trudnica, trudnoća, spavanje Foto: Guliver/Getty Images/dolgachov

Po prijavama na novouspostavljenu besplatnu liniju za prijavu nepravilnosti u vezi sa zaštitom materinstva, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, izvršena su 32 inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, prema uvidu u evidenciju Inspektorata za rad, od ukupnog broja pristiglih prijava validno je 114, a najviše se odnose na nedostavljanje obračuna zarada i naknade zarada, neisplaćivanje naknada zarada za vreme trudničkog bolovanja, u periodu porodiljskog odsustva i tokom odsustva sa rada radi nege deteta, kao i na otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama.

OTVORENA linija za PRITUŽBE porodilja i trudnica

Inspekcija rada je na osnovu pristiglih prijava, koje se odnose na 16 zaposlenih trudnica i 47 porodilja, donela pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, nedostavljanja obračuna zarada i naknada zarada, kao i zbog neisplaćenih naknada zarada.

Podaci o preduzetim merama protiv dva poslodavca (dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nalažene tri mere) objavljeni su na spisku koji se nalazi na sajtu Ministarstva, u okviru kategorije "Registri", kao što je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obećao javnosti prilikom otvaranja pomenute besplatne telefonske linije, dodaje se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti