MONDO/Tanjug

PAKAO: U parkiranom automobilu izmeren 81 stepen!

Autor:

Koliko ovolike temperature imaju uticaj na materijale ugrađene u unutrašnjost automobila i koje su tečnosti i materijali potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili paljenja

PAKAO: U parkiranom automobilu izmeren 81 stepen! Foto: MONDO/Marko Tanasković

U automobilu parkiranom na suncu u Zagrebu izmeren je 81 stepen Celzijusa, saopšteno je iz Autokluba Maksimir i najavljeno da će predložiti mere prevencije, među kojima je i izrada termometra za upozorenje na prekomernu temperaturu u vozilu.

Juče je u automobilu na suncu izmeren 81 stepen, što je čak za sedam podeoka više nego 25. jula, kad je zabeleženo takođe neverovatna temperatura od 74 stepena Celzijusa, prenosi Hina.

Zbog dužih i češćih toplotnih udara i promene klimatskih uslova, iduće godine će biti predloženo nekoliko mera zaštite.

"Iniciraćemo izradu termometara koji će zvučnim i svetlosnim signalima upozoravati na prekomerno podizanje temperature u automobilima, traktorima, kamionima i građevinskim mašinama", stoji u saopštenju.

Takođe, najavili su i analizu mogućih štetnih uticaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjost automobila, kao i određivanje koje su tečnosti i materijali potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili paljenja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti