mondo.rs

BORBA NA MORAVICI: Mazut skupljali celu noć

Autor:

Sektor za vanredne situacije i Srbija vode pritekli su u pomoć opštini Ivanjica kako bi što brže sanirali problem sa naftnom mrljom koja čitav dan pluta rekom Moravicom. Mazut, zasad, nije krenuo put Arilja.

3
A- A A+
reka Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Tri cisterne iz Uba, sat iza ponoći, stigle su u Zavod za rehabilitaciju gde je lociran problem curenja mazuta, i pretočili oko 70 tona zaliha za grejanje.

Mazut će biti transportovan u zdravstvene centre u Užicu i Čačku kao i u čačansku toplanu, javlja Infoliga.rs.

KATASTROFA U IVANJICI:U Moravicu se izlilo 70 t mazuta?

Zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, koji je čitav dan pratio razvoj situacije smatra da su sinoć blizu rešenja jer je najvažnije učinjeno. Sprečeno je dalje oticanje mazuta u reku i nizvodno tokom Moravice.

"Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da se voda iz vodovoda može koristiti za piće, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja pa nizvodno", naglasio je Mitrović, i dodao da je to preporuka Zavoda za javno zdravlje.

Radnici Srbija voda, tokom noći, razvukli su zaštitne mreže u koritu reke kako bi stopirali dalje oticanje mazuta. Time je sprečena katastrofa jer vode Moravice dalje idu ka Arilju, Požegi i Čačku.

Kraljevo: Otpadno ulje izlilo se u Ibar!

"Po prijavi građana, MUP-a i ribočuvara izašli smo na teren i ustanovili da se u Moravicu izlila masna mrlja od nafte. Locirali smo mesto odakle dolazi, a uvidom u atmosfersku kanalizaciju konstatovali da se izlio mazut iz cevi za grejanje Zavoda za rehabilitaciju", prenose "Večernje novosti" reči komunalnog inspektora Branka Raičevića.

Nadležne službe obilaze teren i prate kretanje masne mrlje. Prema prvim informacijama, mrlja se ne kreće nizvodno prema Arilju, ali iz higijensko-epidemijoške službe, ipak, apeluju na građane da ne koriste vodu za piće, bunare i polivanje voća i povrća.

Procenjuje se da je reč o rezervi od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za sledeću sezonu grejanja, preneo je sinoć RTS.

Povezano

Sve vesti