Fonet

Slovenci NEĆE IZRUČITI UBICU: "Kasno je sad"

Autor:

Slovenija neće izručiti Crnoj Gori Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca koji već 20 godina beži od pravde i presude za ubistvo u Crnoj Gori.

1
A- A A+
slovenija Foto: MN Press Ilustracija

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gde ga čeka zatvor na 20 godina zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastareo.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 meseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne poternice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtevu za azil, preneo je portal CDM.

IZRUČEN SRBIJI: Saša Mirković na putu u Okružni zatvor

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još primenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarevanja u Crnoj Gori je 30 godina, ali "važe se" pravila zemlje koja izručuje.

Ništa od izručenja Morine, "on je državljanin Kosova"

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podneo uspešnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

Povezano

Sve vesti