Tanjug

Zavod će ŠTAMPATI završne testove, pod uslovom da...

Autor:

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja bi mogao da preuzme na sebe celokupan posao pripreme i štampanja testova za završne ispite, ali ne sa postojećom opremom, kaže direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

  Tako je, Ranđelović, prokomentarisao preporuke Zaštitnika građana Zorana Pašalića u kojima se navodi da su privatne štamparije "slaba karika" u pripremi završnog ispita te preporučuje da se celokupan postupak odvija u okviru obrazovnog sistema, a da se štampanje testova poveri Zavodu za vrednovanje kvaliteta.

Ranđelović kaže za Tanjug da bi ceo posao, zaključno sa isporukom odštampanih testova prema školskim upravama, mogao da bude odrađen u Zavodu, ali da su neophodna ulaganja u opremu - profesionalne štamparske mašine sa varijabilnom i sigurnosnom štampom sa zaštitom, neophodan dodatni prostor za Zavod, ali i dodatno osoblje.

PROVALJEN TEST: Maturanti neće raditi matematiku danas

O tome kako i koliko će se ispoštovati preporuke Zaštitnika građana, kako kaže, odlučiće Ministarstvo, a Zavod će samo ispoštovati tu odluku.

Preporuke zaštitnika građana usledile su nakon što su ove godine u javnost dospeli zadaci testa iz matematike. Zaštitnik je podsetio da to nije prvi put i da je slično bilo u školskoj 2012/2013 godini, kada su zaposleni u štamparijama angažovani na štampanju i pakovanju testova nezakonito pribavili testove i učinili ih javno dostupnim.

Protest osmaka: Palili baklje i tražili ostavke VIDEO

Povezano

Sve vesti