mondo.rs

Apel starih studenata: Tražimo još DVE godine

Autor:

Stari studenti kojima rok za završetak studija ističe 30. septembra uputili su novi apel nadležnima.

241
A- A A+
mladen šarčević Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Oni su kao rešenje koje bi prihvatili predložili dodatno produženje roka za završetak studija po starom planu i programu za najmanje još DVE godine, što bi se "realizovalo minornom izmenom Zakona o visokom obrazovanju".

Studenti su to predložili nakon sastanka s prof. Ljubišom Stojmirovićem, zamenikom predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanog u Skupštini Srbije.

U njihovom saopštenju navodi se da će u suprotnom, biti primorani da se, u pogledu zaštite prava, obrate Ustavnom sudu, incijativom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o visokom obrazovanju.

Oni su podsetili da je početkom ove godine rok za završetak studija kolegama iz BiH, odnosno Republike Srpske, još jednom produžen (uz napomenu da je preostalo čak manje od hiljadu njih), a nedavno je isto učinjeno i u Crnoj Gori, izmenom zakona na predlog vladajuće koalicije.

Uvođenjem Bolonjske deklaracija 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012. godine.

STARI STUDENTI: Nismo lenji, tražimo novo produženje

Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

Većina studenata koji studiraju po starom programu su apsolventi, ostalo im je ispit ili dva do kraja, rade, imaju porodice.

"Prelazak na studijske programe usklađene s Bolonjskom deklaracijom za nas, jednostavno, ne dolazi u obzir", navodi se u saopštenju starih studenata.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je ranije da novog produžetka za studente koji stuidiraju po starom programu neće biti i da će morati da se prebace na "Bolonju".

"Večiti studenti": Ovo su naši ZAHTEVI, NISMO lenji!

Studenti kažu da bi to značilo vraćanje na drugu ili treću godinu studija, da će većina njih morati da odustane od fakulteta jer nemaju novca da plaćaju školarinu.

Stojimirović smatra da starim studentima treba izaći u susret i da im se omogućiti da studije završe po zakonu koji je važio u vreme kada su upisivali fakultete.

"Srbija nema razloga da se odrekne tako velikog broja ljudi koji su na pragu da postanu intelektualci, da budu vodeća snaga u našem društvu. Srbija mora da nađe način da se taj problem reši što pre i na najmirniji način bez ikakvih tužbi, bez obraćanja Ustavnom sudu", naveo je Stojimirović.

Povezano

Sve vesti