mondo.rs,SRNA

USTAŠKA KLANICA: Noć u kojoj su poubijani Srbi na Pagu

Autor:

Pre 78 godina, u noći između 14. i 15. avgusta, uoči katoličkog praznika Velike Gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu, izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša, usmrtivši više od 2.000 osoba.

48
A- A A+
pag hrvatska Foto: Googlemaps/printscreen

Na Pagu je pobijena najmanje 791 žrtva, među kojima je, kako su kasnije Italijani evidentirali, bilo 407 muškaraca, 293 žene i 91 dete, dok je na Velebitu ubijeno oko 1.500 ljudi, saopšteno je iz Udruženja "Jadovno 1941".

Predsednik ovog udruženja Dušan Bastašić naveo je da su italijanske okupacione vlasti, zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatvorenika, preuzele od tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

OVO SU USTAŠE:Kolje Srbe, pa krvav i pijan u crkvu

"Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatvorenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatvorenike, muškarce žene i decu", podsetio Bastašić.

On je naveo da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

Bastašić je rekao i da su italijanski vojni sanitarci na mestu zločina na Pagu, početkom septembra 1941. godine, ekshumirali i spalili 791, kako su zabeležili, sveže zakopanih leševa, a njihov pepeo je zakopan u paškom kamenjaru.

Ekspedicija udruženja "Jadovno 1941" pronašla je u oktobru 2017. godine i to mesto.

KRVAVI USTAŠKI PIR: Masovno klanje Srba na Pagu

"Gotovo u isto vreme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima streljale oko 1.500 preostalih zatvorenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru", podsetio je Bastašić.

PAG - BAHANALIJE I LUDE ŽURKE

Ostrvo Pag na kome je zločinačka ustaška NDH klala Srbe i Jevreje sada je poznato kao mesto ludih žurki i predstavljen je kao biser hrvatskog turizma. Go-go igračice, orgijanja i alkohol, deo su svakodnevice na Pagu, dok niko ne spominje brutalne zločine i masovna klanja Srba i Jevreja.

Danas na ostrvu Pag, na mestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava - Srba i Jevreja, pobijenih u leto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena 2010. godine, razbijena je nakon nekoliko dana, a istu sudbinu doživela je 19 dana nakon ponovnog postavljanja 29. jula 2013. godine. Potomci žrtava su 2015. godine na mestu iznad nekadašnjeg logora Slana postavili i osveštali Časni krst.

Na mestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen–obeležje, a tela žrtava i dalje leže neekshumirana. Potomci žrtava su 2012. godine na mestu nekadašnjeg logora Jadovno postavili i osveštali Časni krst.

"Sedamdeset i osam godina kasnije, gotovo niko se neće setiti klanice koja se dogodila 15. avgusta 1941. godine na Velebitu i na Pagu. A trebalo bi, radi naših predaka, našeg dostojanstva i naših potomaka. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih", naveo je Bastašić.

Povezano

Sve vesti