MONDO/Beta

SVAKI DESETI stanovnik Topličkog okruga OBOLEO od raka!

Autor:

U Topličkom okrugu blizu 11.000 odraslih osoba, ili svaki deseti stanovnik, boluje od neke vrste karcinoma, dok mesečno hemioterapiju u prokupačkom Dispanzeru za onkologiju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" dobija 200 njih.

SVAKI DESETI stanovnik Topličkog okruga OBOLEO od raka! Foto: Guliver/Getty Images/KatarzynaBialasiewicz

"Prošle godine je na našem odeljenju terapiju primalo 90 pacijenata, a ove godine ih je 200, što najbolje govori koliko je ova bolest uzela maha među stanovnicima Topličkog okruga", izjavila je odgovorna sestra te službe Marina Stamenković za agenciju Beta.

Ona je rekla da samo zahvaljujući zalaganju direktorke prokupačke bolnice Snježane Arsić, koja je insistirala da Konzilijum za onkologiju iz Niša pređe u Prokuplje, od 2016. godine pacijenti iz Prokuplja, Kuršumljije, Žitorađe i Blaca više na hemioterapiju ne putuju u Niš, već je dobijaju u prokupačkom dispanzeru.

"U našem dispanzeru hemioterapiju dobijaju pacijenti oboleli od kancera dojke, ginekoloških organa, debelog creva i digestivnog trakta, a u poslednje vreme određenu terapiju dajemo i pacijentima koji se leče od kancera prostate i nekih vrsta melanoma kože", istakla je Stamenković.

Prema njenim rečima, najmlađi oboleli stanovnik Topličkog okruga ima 22 godine, dok je u poslednjih nekoliko godina zabeleženo i osam slučajeva obolevanja od kancera dojke kod muškaraca.

Kako je istakla odgovorna sestra te službe Marina Stamenković, obolelima od malignih bolesti iz celog Topličkog okruga sa 100.000 stanovnika, u Dispanzeru za onkologiju pored lekarske pružaju i svaku drugu vrstu pomoći, zahvaljujući nesebičnom zalaganju zdravstvenih radnika te službe kojom rukovodi načelnica Danijela Ristić.

Povezano

Sve vesti