mondo.rs

Da li šamponi za suvo pranje štete kosi

Autor:

Ponekad nemate drugog izbora, niste stigli da operete kosu, a važno vam je da izgledate pristojno i suvi šampon se nameće kao logično rešenje. Evo da li je to sasvim bezopasno.

Da li šamponi za suvo pranje štete kosi Foto: Guliver/Getty Images/Softulka

Šamponi za suvo pranje kose su sami po sebi bezazleni, ali, mogu biti i štetni, ako ih ne koristite kako treba. Ako ih upotrebljavate pravilno, oni su super "brzinsko" rešenje kad želite da dodate malo volumena ili kupite sebi jedan dan između dva pranja kose.

Evo šta treba da znate:

Šampon za suvo pranje nanosite više na vlasi, a manje na kožu glave. Razmislite, kako obično koristite ove proizvode? Naprskate sprej ili stavite prah (ako je u praškastoj formi), utrljate u kožu glave i očešljate se, zar ne? Ali, da bi šampon bio efikasniji, trebalo bi da ga nanesete i na vlasi, da ostavite da deluje desetak, 15 minuta, a zatim očetkate višak proizvoda.

Jako je važno da sačekate da šampon deluje, tako da može da upije višak prirodnih masnoća, pre nego što se očešljate, u suprotnom nećete postići baš zadovoljavajuće rezultate.

Ne preterujte sa količinom. Šamponi za suvo pranje koriste se u vrlo malim količinama, i samo ako baš ne možete da izvedete da operete kosu, a jako vam je važno da izgledate pristojno, recimo… ako morate da izađete iz kuće neplanirano.

Ako koristite ove proizvode suviše često, i generalno ne perete kosu kako treba, odnosno, ne masirate kožu glave dovoljno dok perete kosu, može se desiti da kosa počne da vam se proređuje, jer masnoća, ostaci suvog šampona i drugih proizvoda za negu mogu da "zapuše" folikule i uspore rast novih vlasi.

Pročitajte: Ne perite kosu svakodnevno!

Povezano

Sve vesti