• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luka Novi Sad ipak na aukciji

Agencija za privatizaciju objavila je da će Luka Novi Sad biti ponuđena na prodaju krajem marta, iako su vojvođanske vlasti pokrenule inicijativu da se Luka izuzme iz privatizacije i da na upravljanje Gradu i Pokrajini.

Agencija za privatizaciju objavila je da će Luka Novi Sad biti ponuđena na prodaju krajem marta, iako su vojvođanske vlasti pokrenule inicijativu da se Luka izuzme iz privatizacije i da na upravljanje Gradu i Pokrajini.

"U toku su pregovori pokrajinske i republičke vlade oko izuzeća, što je jedino realno rešenje", rekao je za agenciji Beta direktor tog preduzeća Milenko Milivojević.

Kako je rekao, u celoj Evropi nema nijedne privatne luke, osim pristaništa koja se koriste u privatne svrhe.

On je naveo da je i Rusija, koja je pre pet godina prodala luku u Sankt Petersburgu, posle dve godine izvršila njen reotkup za dva i po puta veću cenu, a Mađarska koja je prodala svoje luke, prema nacionalnom planu, sada gradi pet novih.

Prema Milivojevićevim rečima, u Novom Sadu nikako ne bi smeo da se ponovi slučaj kao sa Lukom Beograd, koja je prodata za višestruko manju vrednost od realne.

Dodao je da se, osim ekonomskih pokazatelja, mora imati u vidu i da su Luka, voda i priobalje, opšte dobro "i da ni po jednom rezonu to ne sme da se proda".

Procenjena vrednost ukupnog kapitala Luke namenjenog za privatizaciju iznosi oko 10,2 miliona evra, a početna cena na aukciji biće 179,8 miliona uz obavezu kupca da investira najmanje 881,2 milion dinara.

Direktor Luke kaže da preduzeće vredi mnogo više nego što je to knjigovodstveno moguće iskazati, odnosno sa opremom oko 15 miliona evra.

"Ipak, to se finansijski ne može iskazati, jer tu nije uneta vrednost zemljišta niti vodenog prostora na kome se nalazi, a prava vrednost se vidi kada se pogledaju troškovi pravljenja nove luke", rekao je Milivojević.

Agencije za privatizaiciju navodi da je Luka Novi Sad u većinskom društvenom vlasništvu i tu, kako kažu, jedini zakoniti razlog za izuzimanje može da bude posebna odluka Vlade, koja u ovom trenutku ne postoji.

"Luka Novi Sad je preduzeće koje je od strateškog interesa za grad Novi Sad i AP Vojvodinu, zbor čega je i traženo njeno izuzimanje iz privatizacije po modelu Novosadskog sajma", rekao je agenciji Beta gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

"Činjenica da se ovo preduzeće nalazi na 24 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta, na lokaciji koja je od posebnog interesa, i Grad i Pokrajina imaju pravni i svaki drugi interes da preuzmu osnivačka prava nad ovim preduzećem", izjavio je Pavličić.

Gradonačelnik je najavio da će i grad Novi Sad zatražiti izuzeće iz privatizacije ovog preduzeća.

Bez obzira na to što je prodaja Luke Novi Sad zakazana za 27. mart, mogućnost naknadnog otkazivanja i ove, kao i svake druge aukcije, uvek postoji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image