Bivši vlasnici zaposeli hotel "Astorija"

Bivši vlasnici i naslednici hotela "Astorija" zaposeli su taj beogradski hotel u znak protesta što im imovina, koja im je oduzeta pre 60 godina u procesu nacionalizacije, još nije vraćena.

0
A- A A+

Bivši vlasnici i naslednici hotela "Astorija" zaposeli su taj beogradski hotel u znak protesta što im imovina, koja im je oduzeta pre 60 godina u procesu nacionalizacije, još nije vraćena.

"Na ovaj korak smo prinuđeni jer od se od 2000. godine obećava donošenje zakona o denacionalizaciji", rekao je jedan od bivših vlasnika "Astorije" Đurđe Ninković ističući da oni ne traže prihode stečene od korišćenja hotela u prošlosti, već samo ono što im je oduzeto.

On je podsetio da je njegovoj i porodici Savković ta zgrada oduzeta 1948. godine "bez valjano sprovedenog postupka i rešenja o nacionalizaciji i bez isplaćene naknade".

"Pošto nikada nije doneto rešenje o nacionalizaciji, a postojala je zakonska obaveza da se isplati naknada u roku od 50 godina, počev od 1. januara 1959. godine, istekom tog roka 1. januara 2009. godine prestaje da važi bilo kakav pravni osnov za korišćenje zgrade hotela u korist države", objasnio je Ninković.

On je kazao da je država propustila rok predviđen zakonom o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta koji predviđa da za nacionalizaciju poslovnih zgrada u građanskoj svojini mora u roku od 50 godina biti isplaćena naknada po donošenju rešenja o nacionalizaciji.

On je ukazao da se time stvari u pravnom smislu vraćaju u pređašnje stanje i da vlasnici, naslednici hotela "Astorija" u ulici Milovana Milovanovića 1, ponovo stupaju u posed imovine.

Ninković je istakao da nadležni u Agenciji za privatizaciju znaju šta on namerava da uradi i poručio da će prodaja tog hotela moći da bude sprovedena jedino ako se donese novi zakon o denacionalizaciji.

"Pokrenuli smo i sudske postupke, ali nema razloga da čekamo ishod pošto ova kuća pripada nama", rekao je Ninković i dodao da će kao vlasnik pokušati da uknjiži hotel.

On je pozvao Agenciju za privatizaciju da odmah obustavi postupke prodaje imovine koja je evidentirana po zakonu o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine, a vladu da po hitnom postupku donese uredbu kojom se zabranjuje i obustavlja prodaja te imovine.

Ninković je pozvao nadležne organe da bez odlaganja donesu pravičan zakon o denacionalizaciji.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti