Uhapšen Naser Orić

Nekadašnji ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ponovo je uhapšen u Sarajevu, zbog nelegalnog držanja vatrenog oružja.

0
A- A A+

Nekadašnji ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ponovo je uhapšen u Sarajevu, zbog nelegalnog držanja vatrenog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopštilo je da je Orić kasno u utorak zatečen sa pištoljem i municijom za koje nije imao dozvolu, a nakon hapšenja, zadržan je u pritvoru.

Protiv Orića se pred sarajevskim pravosuđem vodi sudski postupak zbog iznude i nedozvoljenog držanja oružja.

Optužnica Orića tereti da je, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od Džehve Okanović iz Tuzle iznudio oko 109.000 KM, te za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i određene količine municije.

Odlukom Opštinskog suda u novembru prošle godine Naser Orić, koji je takođe bio optužen za iznudu i nedozvoljeno držanje oružja, pušten je iz pritvora odlukom Opštinskog suda u Sarajevu.

Orić je tada u pritvoru proveo 55 dana nakon što je 3. oktobra uhapšen u sarajevskom restoranu "Brajlović".

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je protiv njega optužnicu koja ga je tertila da je iznudom protivpravno stekao imovinsku korist od 240.000 KM.

Sa Orićem su tada bili uhapšeni i njegova bivša supruga Zahida, te Džermin Kadrić, ali je protiv njih dvoje Tužilaštvo obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza.

Orića, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Haški tribunal je u julu prošle godine pravosnažno oslobodio optužbi za ratne zločine.

( Fena / MONDO)


Povezano

Sve vesti