Za maslačak se kaže da je prava prolećna salata iz prirode, koja krepi organizam posle dugotrajne zime.

Višegodišnja je zeljasta biljka. U narodnoj medicini koriste se koren, listovi, cvetovi i cela biljka s korenom, piše list "Glas javnosti".

Lekovitost maslačka je višestruka. Stimuliše apetit i reguliše metabolizam masti u organizmu. U narodnoj medicini se primenjuje kod takozvanog prolećnog čišćenja krvi.

Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo pre cvetanja biljke. Kao i sve druge gorke lekovite biljke, maslačak, a posebno njegov koren, povoljno utiče na poboljšanje apetita i varenje.

Blagotvorno deluje u slučajevima stomačne opstipacije i pojave dispesije, odnosno poremećenog varenja, kod upala žučne kese i kamena u žučnoj kesi, žutici, smanjenog izlučivanja močraće i drugog.

Evo nekoliko recepata za pripremanje lekovitih napitaka od maslačka, koje ćete zbog njegove gorčine, zasladiti medom.

Sok od maslačka

Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok, koji se preporučuje protiv stomačnih tegoba i za lečenje hemoroida. Cedi se iz listova i sitno iseckanog korena.

U čašu mleka sipati dve do tri kašike soka, zasladiti kašičicom meda i piti ujutro na prazan stomak dvadesetak dana.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka ima ukus meda, a utiče na jačanje organizma, čišćenje krvi i bolje varenje.

Priprema se od tri-četiri šolje cvetova maslačka, dve litre vode, kilograma meda i soka od dva limuna. Cvetove prokuvati u vodi, procediti, a zatim u sok dodati med i sok od limuna.

Sok kuvati na tihoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne stvori sirup. Sipati u flaše i zatvoriti. Sirup se konzumira tako što se uzima po jedna supena kašika, dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Priprema se od dve kašike osušenih listova, cvetova i sitno saseckanog korena maslačka.

Smešu preliti šoljom ključale vode, poklopiti i posle dvadesetak minuta procediti i zasladiti kašikom meda.

Piju se dve do tri šolje čaja dnevno u slučaju otežanog mokrenja, nagomilavanja suvišne tečnosti i za poboljšavanje celokupne razmene materija u organizmu.

(MONDO)