Nadzirači

Posle dugo, dugo vremena, ponovo sam imao tremu pred odlazak u bioskop. Ko zna kada sam se poslednji put suočio sa takvim osećanjem, ali svejedno - osećaj neke nelagode je bio sve prisutniji kako se datum premijere približavao. Nije ni čudo, naravno. Za mene Watchmen zaista jeste najveći strip EVER.

0
A- A A+

Watchmen (2009)
Režija: Zek Snajder
Uloge: Bili Kradap, Malin Akerman, Den Drajberg
Distribucija: Taramaunt


Posle dugo, dugo vremena, ponovo sam imao tremu pred odlazak u bioskop. Ko zna kada sam se poslednji put suočio sa takvim osećanjem, ali svejedno - osećaj neke nelagode je bio sve prisutniji kako se datum premijere približavao. Nije ni čudo, naravno. Za mene Watchmen zaista jeste najveći strip EVER. Bolji je i od Milerovih Betmena i svih Bendisovih superheroja, bolji je i od Sendmena. Bolji je i od svega što je istorijski prethodilo 12-delnoj priči o Roršahu i družini. Mnogo je bolji od bilo koje mange ili bilo čega nastalog u Evropi, bolji je čak i od Bluberija. Konačno, bolji je i od Swamp Thing, bolji i od Vendete i od bilo čega što je sam Alan Mur napisao. Logično dakle, imao sam tremu, a bilo je tu i drugih stvari.

Prvo su me N. i G. i pored dogovora nekako zaobišli, iako sam mislio da je to idealno društvo za ovaj film. Takođe fanatično vole strip, a i znao sam da se osećaju slično meni po pitanju treme. Onda sam pomislio da je ionako najbolje da odem sam (J. je bila out-of-picture. Prerano), kada se sama od sebe otvorila idealna kombinacija: Lj. i M. su predložili posetu bioskopu. Bilo šta da se gleda. Može i neki domaći. Skoro da nimalo nisam razmišljao: fenomenalno su društvo, 100% nikada nisu ni čitali Watchmen-a, taman ću imati autentičan ugao objektivnih i neopterećenih bioskopskih posetilaca...Zicer!

Koliko su bili fenomenalni, pokazali su već u kolima, na putu ka bioskopu: ''Ajde sad, pre nego što stignemo, ispričaj nam šta bi sve trebalo da znamo o tim Vočmenima'', skoro da su u glas naredili. Probao sam nešto da im objasnim, ko zna da li sam uspeo, u svakom slučaju oboje su delovali prilično zainteresovano. A i meni je bilo lakše.

Ah, da, umalo da zaboravim. Pred sam polazak, G. mi je poslao jedan sms. Možda on misli da ta poruka i nije bila spojlerska, ali meni je u svakom slučaju pokvarila raspoloženje. Verovatno zbog toga što sam se ovakvog ishoda najviše i plašio, ali svejedno - u salu sam ušao još nepoverljiviji.

Uostalom, evo šta mi je G. tekstovao: ''Watchmeni su pakovanje maja 1968. u konzervu energetskog pića. Sve je vulgarno prenaglašeno, što je samo jedan od razloga zašto ništa ne osećaš ni kad, recimo, Komedijaš ubije trudnicu. Stalno gledaš Niksonovu njušku, ali film je izbegao politiku da bi se rugao njegovom nosu - imaš osećaj da niko ko je to pravio niti zna niti ima ikakav odnos sa prethodnih 100 godina istorije. Glavni likovi su uništeni, a trafikant, taksistkinja i ostali 'mali ljudi' na Tajms skveru nisu ni ušli u film, tako da te lepo boli #%&$ kad rokne 9/11 times 1000. Redom su uništavali svaku scenu. Od antiherojske knjige Snajder napravio superherojski film. Džordž Lukas bi ga bolje uradio. Agresivno je glupo i zatupljujuće. Za flešbek u Vijetnamu oni ti puste Valkire: to je, u malom, intelektualni, idejni i estetički domet te multimilionske travestije. Sumrak Zapadne civilizacije u poslednjem stadijumu imperije - za 300 dindži u Delti! Ukus KFC piletine je autentičniji. I hranljiviji".

I, kako biste se vi osećali?

Srećom, G. je bio prestrog, rekao bih ja, a i moje društvo.


trejler
Alternativna istorija. 1985. je, sovjetske trupe su u Avganistanu, hladni rat neminovno prerasta u nuklearni, a kostimirani heroji su deo američke svakodnevnice. Jedan od penzionisanih heroja, Roršah, jedini je koji reaguje na smrt jednog od svojih nekadašnjih kolega, Komedijaša. Uskoro, on otkriva mnogo širu urotu usmerenu protiv svih članova nekada moćne grupe. Dok pokušava da upozori svoje bivše saborce, od kojih samo jedan zaista poseduje superherojske moći, i da ispita sve ostale sumnjive aveti prošlosti, Roršah shvata da se pred njim nalazi zavera kataklizmičnih razmera sa očiglenim vezama sa zajedničkom prošlošću i katastrofalnim posledicama po budućnost čovečanstva. Sat otkucava.

G-ov sms sam zaboravio već u prvim trenucima filma, kada je ispod Dilana krenula jedna od najlepših i najuzbudljivijih uvodnih montaža koje sam video u poslednjih nekoliko godina. (Mada, ona završna u filmu ''Elizabethtown''...) Kada sam ga se prisetio, a naročito sada kada sam ga prepisao – nema sumnje da bih potpisao sve rečeno. No, bez obzira na sve i ma kako blesavo to zvučalo, Zak Snajder je napravio sasvim dobar film. Na trenutke i odličan.

Snajder je u ovaj projekat (od kojeg se Alan Mur, uzgred, odavno ogradio i odrekao) ušao sa reputacijom čoveka koji je već upropastio i masakrirao jedan odličan strip, Milerov ''300'', a tek ga je ovde čekao poduhvat koji već godinama na svojim koricama nosi ogroman pečat u čijoj sredini stoji upozorenje ispisano velikim crvenim slovima - UNFILMABLE! I ko zna, možda je njegov ignorantski odnos koji je toliko iznervirao mog druga G. i najbolja stvar koja je mogla da se dogodi ovom filmu.

Kadar po kadar, sličicu po sličicu, oblačić po oblačić, Snajder je strip koristio kao storibord, i sve je bilo u redu što se tiče naracije. Skoro 3 vremenska toka, mnoštvo likova, ali niko se na kraju nije bunio da mu je išta bilo nejasno. Povrh svega, besprekorna akcija, fantastični kostimi, dizajn...Okej, zvučim banalno, prestajem.

Ni mene nije pogodila ona odbačena fotografija na Marsu. I meni su falili mali ljudi sa njujorških ulica. Falila mi je paranoja iz stripa. Nije mi bila jasna Niksonova karikatura. Ni Menhetn mi se nije svideo. Ali je zato Roršah spektakularan, baš kao i u stripu. Murove replike (poput one o Roršahu i ostalim zatvorenicima) deluju kao i u romanu. Saundtrek ima jačinu baš kao i Murovi citati sa kraja svakog poglavlja. Ukratko, moglo je da bude i mnogo gore. Teško da je moglo mnogo bolje.

A kao bioskopski izlazak, Vočmeni su pun pogodak. Svi su bili na kraju zadovoljni, i filmadžija koji se poistovetio sa Roršahom i još-malo-pa-gimnazijalka koja je imala milion dodatnih pitanja (čak i sledećeg dana) i ja koji bih, znam, morao da se u ime Alana Mura i svih fantastičnih sati koje sam proveo u čitanju genijalnog stripa, izbljujem po Holivudu, ali ovaj film nije ni katastrofa ni totalno razočaranje. Ako ništa drugo, Vočmeni su sjajan akcioni film, jedan od boljih u poslednje vreme. Za fanove pakao, za sve ostale i više nego što zaslužuju. Možda se neko od njih, nakon svega, i dohvati Murovog i Gibonsovog remek-dela.


Lj: ****
M: ***1/3 (nakon komplikovanog obrazloženja)
Ja: ***1/2

Miško Bilbija

Povezano

Sve vesti