Finale Eurosonga: Vidimo se u Norveškoj!

Pobednik 54. Eurosonga održanog u Rusiji je mladi Aleksandar Ribak iz Norveške sa numerom "Fairytale".

0
A- A A+

Konačno! Prognoze kladioničara i fanova su se obistinile! Pobednik 54. Eurosonga održanog u Rusiji je mladi Aleksandar Ribak iz Norveške sa numerom "Fairytale".

Zajedničkim glasovima publike i žirija iz 42 zemlje učesnice ovogodišnjeg festivala, talentovani 23-godišnji violinista odneo je ubedljivu pobedu sa svojom "bajkom". Čak 387 poena!Glasanje je počelo očekivano ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je mladi Norvežanin od samog početka takmičenja bio proglašen za apsolutnog favorita. Numera Aleksandra Ribaka je tek nekoliko puta od zemalja učesnica dobila "tričavih" deset poena, sve ostalo su bili sami "ziceri"!

Naravno, mladi Norvežanin nije dobio maksimalnih 12 poena od sledećih zemalja - Srbije, BiH i Hrvatske.

Jovana Janković je pročitala odluku srpskog žirija – osam poena otišlo je Velikoj Britaniji, deset Norveškoj, dvanaest Bosni i Hercegovini. Crna Gora je poene, poput našeg žirija delio "bratski" – 12 za predstavnike Bosne i Hercegovine, grupu Regina, a osam za mladog Igora Cukrova, a u program se uključio i Laka koji je maksimalnih 12 poena dao Hrvatskoj koja je kasnije uzvratila "uslugu".

Veče će osim po pobedi mladog violiniste i spektakularnoj ceremoniji otvaranja finalne večeri, ostati upamćeno i po nastupu predstavnika Nemačke čiju je pesmu zasenio zavodljivi ples kraljica burleske Dite Von Tiz, neverovatnoj najavi početka glasanja iz svemira, kao i "trci za poene" drugoplasiranog Islanda (218), i "bronzanog" Azerbejdžana (207).

Pogledajte fotogaleriju sa finalne večeri 54. Eurosonga!

Finalno veče Eurosonga na kojem je snage odmerilo 25 zemalja, počelo je slikama Kremlja, akrobacijama trupe Cirque de Soleil, vatrenom igrom plesača, a potom i nastupom prošlogodišnjeg pobednika Dime Bilana koji je otpevao pesmu "Believe".

Prvi je nastupio predstavnik Litvanije Saša Son sa baladom "Love" koju je izveo na engleskom i ruskom jeziku. Noa i Mira Avad branile su boje Izraela sa pesmom "There must be another way" koju su otpevali na tri jezika: engleskom, francuskom i arapskom, a potom je došao red i da se, prvi put kako je počeo festival, čuju zvuci i prve zemlje iz "velike četvorke".

Francuska zvezda Patricija Kaas spominjala se kao jedan od favorita ovogodišnjeg Eurosonga, a njena numera "Et S'Il Fallait Le Faire" je nakon odlične izvedbe pobrala ovacije 20.000 gledalaca u Sali Olimpijski.

Usledela je švedska "popera", a onda je Igor Cukrov, mladi predstavnik Hrvatske i "domaći" student Akademije Operacije trijumf, u duetu sa Androm Šušnjarom otpevao "Lijepu Tenu" koja nikada nije zvučala bolje!

Veče je nastavljeno veselim ritmom iz Portugala sastava Tour De Lis, potom zvukom numere "Is it true" predstavnice Islanda, Johane.

Sakis Ruvas, čovek kojeg nije bilo potrebno posebno predstavljati ("Eurosong karijeru" počeo 2004. godine pesmom "Shake", potom je bio domaćin muzičkog festivala u Atini 2004. godine), do finalne večeri je važio za favorita.


"Hitična" pesmica koja će odzvanjati grčkim plažama kaže "This is our night". Finalne večeri to jednostavno nije bilo tačno.

Ređali su se nastupi Inge i Anuš iz Jermenije, "zemlje 'Qele, qele' ritma" koji nam je prošle godine donela zgodna Sirušo, a onda i predstavnice Rusije Anastasije Prihodko koja je svoju numeru "Mamo" izvela na sveden, a uz pomoć uplakanih slika pevačice na ogromnim LED ekranima, potresan način.

Mešavina popa i etna, uvijena u nežnu formu, bila je znak za Reginu. “Bistra voda” ponovo je, kao prve polufinalne večeri pobrala ovacije sa prvim taktovima. Predstavnici BiH su se tokom trajanja takmičenja, po mišljenju publike, nalazili “rame uz rame” sa favoritima..

Nakon Moldavije i Malte, publici su se predstavile prelepe devojke iz Estonije koje su, iako se nisu nalazile među favoritima, prema mišljenju mnogih, imale jednu od najboljih pesama koje su se mogle čuti na ovogodišnjem muzičkom festivalu.

Nastup koji je nekih sto miliona televizijskih gledalaca definitivno ostavio bez daha, bio je nastup predstavnika Nemačke.

U pitanju nije bila pesma, već nastup kraljice burleske Dite Von Tiz koja je u prepoznatljivom maniru otplesala "zahtevnu" koreografiju.

Mladi Aleksandar Ribak je i na finalnoj večeri samouvereno ispričao tužnu ljubavnu priču o devojci koja je njegova samo u "bajci", a onda su gladijatori i zgodna Svetlana iz Ukrajine erotičnim plesom pozvali publiku da bude njihov "Valentin".

Velika Britanija je za svaki slučaj, znajući koliko “loše sreće” ih prati na muzičkim takmičenjima, je povela i Endrjua Lojda Vebera koji je mladoj Džejd Evan bio pratnja na klaviru. Uzaludno.

Šta reći osim još jedan Eurosong, još jedan spektakl i još jedan pobednik - Aleksandar Ribak iz Norveške - zemlje domaćina 55. Eurosonga 2010. godine!

(MONDO - Dragana Tomašević)

Povezano

Sve vesti