Knedle od starog hleba (Semmelknödel) su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji. Služe se uz pečen kiseo kupus (podvarak), pečeno meso i pečurke u belom sosu.

Pošto se koristi stari hleb, potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u međuvremenu dobile epitet specijaliteta, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle)

Sastojci za 10 porcija:

- 200 g hleba sitno iseckanog na kockice
- 1/8 l toplog mleka 

- 1 mali crni luk 

- 30 g putera ili margarina 

- 2 velike kašike sitno iseckanog peršuna 

- 2 jaja 

- so, biber, oraščić

Priprema:

Sitno iseći hleb i preliti ga toplim mlekom. Iseckan luk prodinstati na masnoći pa mu dodati peršun. Izdinstani luk sa peršunom pomešati sa jajima i pomešati (izmesiti rukom) sa pokvašenim kockama hleba. Ako se testo lepi dodati malo brašna. Začiniti.

Vlažnim rukama napraviti 7-10 knedli (veličine oraha). Kuvati knedle desetak minuta u proključaloj, slanoj vodi. Čim isplivaju na površinu znači da su gotove.

Prijatno!

(MONDO)