IO FSS: Dujković novi selektor "orlića"!

Ratomir Dujković u sredu je jednoglasno izabran za novog selektora mladih fudbalera Srbije. Novi raskorak IO i Stručnog odbora FSS.

0
A- A A+

Ipak je Dujković! Presudilo je mišljenje Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije...

Ratomir Dujković u sredu oko 14 časova, jednoglasno je izabran za novog selektora mladih fudbalera Srbije, a ugovor je potpisan do 2011. godine.

Ujedno, Aleksandar Stanojević kooptiran je kao trener u stručnom štabu mlade reprezentacije (do 21 godine) i biće prvi Dujkovićev saradnik. Stanojević ostaje selektor omladinske reprezentacije (igrači do 21 godine).

Bivši golman Crvene zvezde, koji je trenersku karijeru gradio u inostranstvu, a vrhunac je doživeo sa reprezentacijom Gane na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine, prvi put je dobio posao u zemlji u kojoj je rođen.

Crvena trenerka sa njegovim inicijalima i brojem 21 koji simbolično pokazuje koje će igrače učiti u naredne dve godine, od srede je njegova nova uniforma.

Koliko je Dujković bio uzbuđen govori i to što je prilikom predstavljanja napravio lapsus. Naime, izgovarajući reči zahvalnosti članovima Izvršnog odbora FSS umesto reči Srbija rekao je: "Zahvaljujem se članovima IO Fudbalskog saveza Jugoslavije".

Čovek, koji je vodio seniorske selekcije Venecuele, Mjanmara, Ruande, Gane i Kine, ima zadatak da sa mladom reprezentacijom Srbije obezbedi novu završnicu Evropskog prvenstva, koje će 2011. godine biti održano u Danskoj.

To mu je prvi cilj, ali i da pripremi te mlade igrače (fudbaleri rođeni posle 1. januara 1988. godine) za A tim Srbije.

Uz to, dobio je posebnu instrukciju od predsednika FSS Tomislava Karadžića - da ne podlegne pritiscima raznoraznih menadžera.

S obzirom na njegovu reputaciju, Dujković neće biti prijatelj raznoraznim savetodavcima i oni koji imaju ideju kako treba da izgleda mladi tim Srbije.

"Nikada se u dosadašnjoj karijeri nisam susretao sa tim problemom, jer ja ne dozvoljavam takve prilaske. Nisam, niti ću to dozvoljavati, jer ja tako ne radim", poručio je Dujković.


Prethodno je Karadžić rekao da su fudbalski čelnici u Srbiji odlučni da izborom pravih ljudi na mesta selektora spreče da se ubuduće menadžeri mešaju u njihov rad.

"U tom grmu i leži zec kada je reč o izborima Antića, Dujkovića i Stanojevića. Njihova imena govore da su u svom radu samostalni i da će kod njih igrati najkvalitetniji igrači. Vrata reprezentacija biće zatvorena za ljude koji prodaju našu decu i od kojih se ne može živeti. Menadžeri, doduše ne svi, su najveći problem i rak-rana srpskog fudbala", rekao je Karadžić.

Dujković je rekao da zna da mu posao neće biti lak, ali da mu je želja da stigne i prestigne rezultate svojih "uvaženih kolega" Vladimira Petrovića-Pižona i Miroslava Đukića, koji su osvajali druga mesta na šampionatima Evrope za mlade (Nemačka i Holandija).

"Ovo je sigurno drugačiji izazov nego kada sam vodio A selekcije, ali je za mene poseban, jer prvi put radim u svojoj zemlji", rekao je 63-godišnji stručnjak, koji je ovog leta bio kandidat i za trenera Crvene zvezde, ali je izbor pao na Vladimira Petrovića Pižona...

Šta je presudilo kod izbora Dujkovića?

"Dujković je prava fudbalska presona i skroman čovek, a skromnost je vrlina velikih ljudi. To je pokazao i kada smo razgovorali o uslovima - novac mu je bio u drugom planu", rekao je predsednik FSS.

Karadžić: Penzionerima nije mesto u Stručnom odboru

Prethodnih dana bilo je mnogo bure oko toga ko će naslediti Slobodana Krčmarevića na čelu mlade selekcije, posle procenjenog neuspeha na EP u Švedskoj. Stručni savet FSS predložio je Dragoljuba Bekvalca. Odbor za hitna pitanja je taj predlog "primio k znanju", ali je predložio svog kandidata, Dujkovića, dok se dan uoči sednice u Hotelu "Balkan", pojavila i do sad nepotvrđena informacija da je kandidat bio i Siniša Mihajlović.

Ipak, Izvršni odbor, uz saglasnost predsednika FSS Tomislava Karadžića prelomio je i to jednoglasno.

Ovakva odluka bila je i najavljena od strane Odbora za hitna pitanjai pre zasedanja.

To je bila još jedna odluka Izvršnog odbora FSS koja je zapravo bila "šamar" Stručnom odboru.

Upitan da li to znači da se na fudbalskoj vladi razmišlja i o raspuštanju Stručnog odbora, predsednik FSS Tomislav Karadžić je rekao da je "bilo predloga da se to telo rekonstruiše ili čak da se potpuno zameni", ali da "nisu hteli da idu utuk na utuk".

"Nije nam cilj da pokazujemo ko je jači, već da imamo kvalitetno i autoritativno telo koje će u svom sastavu imati ljude iz fudbala, medija, trenere Zvezde, Javora, Partizana...Nije dobro što penzioneri ne pokazuju želju za promenama", slikovit je bio prvi čovek srpskog fudbala.

(P. Vujić, MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti