"Olovna lopta" za Mateju Kežmana

Mateja Kežman dobitnik je ovogodišnje "nagrade" za najgoreg fudbalera godine u Francuskoj.

1
A- A A+

Ono što su "Zlatne maline" u kinematografiji, to je "olovna lopta" u fudbalu, koja se dodeljuje nagorem fudbaleru godine u Francuskoj.

A ovogodišnji dobitnik tog "priznanja" je nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore Mateja Kežman.

Napadač Pari sen Žermena, koji je ove sezone pozajmljen ruskom Zenitu iz Sankt Petersburga, ubedljivo je, sa 1.500 glasova više, ostavio drugoplasiranog reprezentativca Obale Slonovače Kedera Keitu, koji je iz Olimpik Liona prešao u Galatasaraj.

Kežman je za "svece" odigrao ukupno 23 meča i postigao tri gola, ali je uglavnom punio stranice francuske štampe zbog sukoba sa trenerom, i brojnih incidenata među kojima i bacanje dresa PSŽ-a.

Ukupno je ove sezone odigrao 25 minuta čime je zaslužio da postane četvrti fudbaler u istoriji pariškog tima, koji se okitio titulom promašaja godine - prethodno su "olovnu loptu" dobijali Fransis Laser, Fabris Fiores i Bernar Mendi.

Pored nekadašnjeg igrača Partizana, PSV Ajndhovena, Čelsija, Fenerbahčea i Atletiko Madrida, Srbiju na neslavnoj listi predstavlja još jedan bivši igrač crno-belih Stefan Babović, na sedmom mestu.

Fudbaler Nanta nije uspeo da postigne nijedan gol u dresu "kanarinaca", zbog čega je pozajmljen Fejenordu iz Roterdama, gde je značajno podigao formu.

Na "visokoj" četvrtoj poziciji našao se drugi napadač Nanta Hrvat Ivan Klasnić, koji se poput Babovića, preporodio odlaskom iz Francuske, odnosno prelaskom u engleski Bolton.

Top 10

1. Mateja Kežman (Srbija, PSŽ, Zenit ) 7716
2. Kader Keita (Obala Slonovače, Lion, Galatasaraj) 6127
3. Nikolas Dijuze (Francuska, Avr, Grenobl) 3478
4. Ivan Klasnić (Hrvatska, Nant, Bolton) 3281
5. Eliot Grandin (Francuska, Marsej, Grenobl) 3202
6. Fred (Brazil, Lion) 2490
7. Stefan Babović (Srbija, Nant, Fejenord) 2473
8. Stefan Dalma (Fancuska, Sošo) 2450
9. Mustafa Bajal (Senegal, Sent Etjen) 2177
10. Dijego Plasente (Argentina, Bordo) 1427
11. Luiđi Pjeroni (Belgija, Valensijen) 1155

(MONDO)

Povezano

Sve vesti