Formiran Nacionalni savet Vlaha

Nacionalni savet Vlaha, najviša kulturna institucija neke nacionalne manjine koja se finansira iz budžeta Srbije, formiran je u subotu u Boru.

0
A- A A+
Nacionalni savet Vlaha, najviša kulturna institucija neke nacionalne manjine koja se finansira iz budžeta Srbije, formiran je u subotu u Boru.

Učesnici Vlaške elektorske skupštine izabrali su 21 člana Nacionalnog saveta Vlaha, jednog od 13 nacionalnih saveta manjinskih naroda u Srbiji. Kako je rečeno na skupštini, ingerencije Saveta biće prosveta, informisanje i bogosluženje na maternjem jeziku.

Izboru saveta prethodila je žučna rasprava predstavnika dve izborne liste, a na momente je duel dve suprotstavljene strane bio na ivici incidenta.

Nosilac liste, Siniša Maksimović iz Petrovca na Mlavi zamerio je suparničkoj listi da zastupa ideju prema kojoj su Vlasi zapravo Rumuni, i da bi njihov izbor doveo do asimilacije vlaške nacionalne manjine.

Predsednik Foruma za kulturu Vlaha, i nosilac druge liste Dragomir Dragić, odbacio je te optužbe, podsećajući da je Savet telo koje se finansira iz budžeta Republike Srbije.

On je rekao da Maksimovićeve optužbe predstavljaju pokušaj da Vlasi još jednom budu obmanuti i izgube svoj identitet. "Svi koji su nameravali da budu u Rumunskom nacionalnom savetu, mogli su to da urade prilikom formiranja tog tela u Banatu", rekao je Dragić.

Nakon glasanja, Dragićeva izborna lista dobila je 14, a Maksimovićeva sedam mandata u Nacionalnom Savetu.

(Beta)

Povezano

Sve vesti