Generalni štrajk radnika EPS

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) saopštio je u sredu da stupa u generalni štrajk.

0
A- A A+

Sindikat je saopštio da je na sednici Glavnog odbora 24. decembra doneo odluku da stupa u generalni štrajk, a štrajkački Odbor Sindikata radnika EPS će utvrditi proceduru štrajka u roku od 10 dana od donošenja odluke.

Štrajkački zahtevi sindikata su uvećanje mase zarada za 2010. godinu za 20 odsto, u odnosu na masu zarada koja je bila predviđena Planom poslovanja EPS.

A za 2009. godinu, sindikat zahteva isplatu toplog obroka od 5.000 dinara neto i regresa u visini jedne prosečne zarade u EPS.

Takođe, sindikat EPS zahteva potpisivanje Kolektivnih ugovora kod poslodavca, na osnovu Predloga teksta Kolektivnog ugovora Sindikata radnika EPS, kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za EPS, privredna društva u okviru EPS, javna preduzeća sa Kosova i Kolubaru- Metal.

Sindikat radnika zahteva aktivno učešće u reorganizaciji EPS, u interesu svih zaposlenih.

Sindikat ostavlja rok od 10 dana, počev od 28.12.2009. godine, Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i poslovodstvu EPS, da se izjasne o navedenim štrajkačkim zahtevima i zakažu pregovore.

Štrajkački odbor zahteva od Vlade da preispita Odredbu koja reguliše minimum procesa rada za vreme štrajka.

Odluku o stupanju u generalni štrajk Sindikat radnika EPS je dostavio premijeru Srbije, ministru rudarstva i energetike, ministru finansija, ministru rada i socijalne politike, predsedniku Upravnog odbora EPS, generalnom direktoru EPS i direktorima privrednih društava, javnim preduzećima sa Kosova i Kolubare - Metal, dodaje se u saopštenju.

(FoNet)
Sve vesti