• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obeležen jubilej Biblioteke grada Beograda

Svečanošću i uručenjem nagrada "Marija Ilić Agapova" i "Gligorije Vozarević", Biblioteka Grada Beograda je obeležila 79 godina postojanja.

Radmila Bulatović je dobila nagradu "Marija Ilić Agapova" za najuspešnijeg bibliotekara Grada Beograda 2009. godine.

U obrazloženju žirija se navodi da je Radmila Bulatović tokom dugogodišnjeg rada formirala Dečije odeljenje, osnovala Festival humora za decu, pokrenula dečiji list "Gaša" i oformila izdavačku delatnost zavičajnih stvaralaca.

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg izdavača u 2009. godini je pripala izdavačkoj kući "Službeni glasnik" iz Beograda.

Žiri ističe da je ta izdavačka kuća tokom prošle godine objavila kapitalna i druga dela iz oblasti prava, društvenih nauka, Evropske unije, ekonomije, filozofije, teologije, leksikografije, istorije i teorije književnosti, kulture i umetnosti.

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg knjižara pripala je rukovodiocu knjižare "Laguna" u Makedonskoj ulici u Beogradu, Emini Brkić koja je organizovala izuzetno posećenu i uspešnu manifestaciju "Noć knjige".

Nagrada za najboljeg knjigovesca pripala je Darku Vojnoviću. Žiri ističe da su zahvaljujući njegovom višegodišnjem strpljivom i planskom koričenju publikacija knjižnog fonda pet opštinskih biblioteka, opstali vredni i zanimljivi sadržaji.

Žiri za dodelu nagrade "Marija Ilić Agapova" činili su Ljubica Ćorović, Olga Krasić-Marjanović i mirko Marković, a nagrade "Gligorije Vozarović" Jasmina Ninkov, Aleksandra Vićentijević i Lidija Božić.

Direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov je rekla na današnjoj svečanosti da je upis novih članova 2009. godine porastao za 35 odsto i da je najbolji za deset godina.

Biblioteka ima 826.000 korisnika, a u fondu više od 1,5 miliona knjiga. Jedino što joj nedostaje je adekvatan prostor u kojoj bi bila smeštena centralna gradska biblioteka, ukazala je direktorka.

"Svi svetski gradovi imaju biblioteke koje se prostiru na preko 10 ili 15 hiljada kvadratnih metara, a savremena bibliotečka delatnost zahteva i savremen prostor", rekla je ona.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da je uspeh nagrađenih još veći, ako se uzme u obziru da je postignut u godini koja je bila finansijski izuzetno teška.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture će, preko otkupa knjiga, finansiranja kapitalnih izdanja i ostalih aktivnosti, nastaviti da pomaže izdavaštvo i biblioterastvo.

"Od 23. aprila ove godine do aprila 2011. godine, u Srbiji će biti 'Godina knjige', i nadam se da ćemo svi zajedno tokom te godine unaprediti izdavaštvo i bibliotekarstvo", rekao je on.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE