• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borki Pavićević nagrada "Ruts"

Dobitnici nagrade "Ruts" Evropske kulturne fondacije (ECF) za 2009. godinu su dramaturg i kulturna aktivistkinja iz Beograda Borka Pavićević i pozorišni autor iz Švajcarske Stefan Kaegi.

Svečanost povodom dodele nagrada, vrednih po 25.000 evra, biće održana 26. januara u Flamanskom kraljevskom pozorištu u Briselu, preneo je Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Nagradu "Ruts" ustanovila je 2008. godine Evropska kulturna fondacija s idejom da podrži umetnike, teoretičare i kulturne aktiviste čiji rad podstiče prevazilaženje pasivnog shvatanja pojma različitosti i inspiriše na razmišljanje i razgovor o kompleksnostima interakcije čoveka i kulture.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević dobila je priznanje zbog rada na očuvanju kulturne različitosti u regionu prepunom pitanja i problema, navedeno je u obrazloženju.

Od trenutka kada je osnovan 1994. u Beogradu, Centar za kulturnu dekontaminaciju postao je ključno mesto na kojem su se okupljali nezavisni intelektualci i avangardni umetnici.

Stefan Kaegi, koosnivač pozorišnog ansambla "Rimini Protokol" nagrađen je za rad savremenog pozorišnog stvaraoca koji publici oktriva mesta i ljude koji su najčešće nepristupačni.

Njegove inovativne produkcije - često definisane kao "trend realnosti u pozorištu" - istražuju globalna pitanja iz ljudskog ugla.

ECF posebno želi da nagradi njegovo delo "Kargo Sofija" (koje je beogradska publika videla na Bitefu), priču o vozačima kamiona koji rade u svetu u kojem se granice neprestano menjaju.

Nagrada "Routes Princeš Margariet" ustanovljena je u čast holandske princeze Marhrit, koja je predsedavala ECF-om 24 godine. Prineceza Lorentijn je sadašnja predsednica ECF-a.

Nagrada je nastala na osnovu inicijative ECF u saradnji s Holandskim ministarstvom obrazovanja, a podržavaju je Asocijacija humanitarnih lutrija u Evropskoj Uniji (ACLEU) i
Rabobank fondacije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE