Krajišnik traži prevremeno puštanje iz zatvora?

Bivši predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, koji je u Hagu osuđen na 20 godina zatvora, stekao je pravo, prema engleskom zakonodavstvu, da se obrati nadležnima za prevremeno puštanje na slobodu.

0
A- A A+

Krajišnik se od 3. aprila 2000. nalazio u zatvoru, prvo u Hagu, a sada u Belmaršu, u Engleskoj.

"Uz zahtev za prevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnjenje i političku situaciju delovati njegov povratak iz zatvora.

Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH", ističe se u saopštenju njegovog tima za odbranu.
Dodaje se da će se Krajišnik, pored predstavnika vlasti, obratiti i političkim partijama odnosno strankama čiji su predstavnici u vlasti kojoj se obraća, kao i određenom broju ličnosti i udruženja.

U saopštenju se naglašava da bi Krajišnik želeo da dobije odgovore na pitanja da li ta ličnost ili partija, stranka odnosno organizacija u kojoj je član zna za neki zločin koji je on počinio, osim onih za koje je osuđen pravosnažnom presudom, da li zna za neko pozitivno delo koje je Krajišnik učinio tokom rata, te da li bi njegov prevremeni izlazak pogoršao ili poboljšao političku situaciju u opštini, odnosno Republici Srpskoj i BiH ili ne bi značajno uticao ni pozitivno ni negativno.

Da bi partije, stranke, ličnosti i druge organizacije znale za koja krivična dela je Krajišnik osuđen, svi zainteresovani mogu naći njegovu presudu na internetu.

Iz presude se može utvrditi da je Krajišnik proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva, koja su učinila druga lica 1992. godine u devet opština, Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjaluci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se Krajišnik obratiti predsedniku RS, predsednicima Narodne skupštine i Vlade RS, Predsedništvu BiH, Savetu ministara i parlamentu BiH, te svim partijama koje čini parlament BiH, kao i Opštini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko veće BiH Mirko Pejanović i Demokratska inicijativa sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Sa istim pitanjima, Krajišnik će se obratiti i Muhamedu Filipoviću, Muhamedu Čengiću, Naimu Kadriću, Bakiru Izetbegoviću, Rasimu Kadiću, Fahriji Karkinu, Juri Pelivanu, Martinu Ragužu, Stjepanu Kljujiću, Niki Staniću, Ivi Komšiću i Jakobu Finciju.

Tim za odbranu Kraišnika je izrazio nadu da će upitani postupiti po savesti i odgovoriti iskreno i najavljuju da će svi pribavljeni odgovori biti dostupni javnosti.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti