Konkurs za Vojnu akademiju i gimnaziju

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem kandidata u Vojnu akademiju i u Vojnu gimnaziju u školskoj godini 2010/2011.

0
A- A A+

Na jedan od šest smerova Vojne akademije mogu konkurisati neoženjeni i neudati mladići i devojke, državljani Srbije, rođeni 1989. godine i kasnije, koji su završili četvorogodišnju srednju školu ili su u poslednjem razredu.

Kandidati ne smeju biti osuđivani na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci, a treba da budu zdravstveno sposobni za školovanje.

Smerovi koji se ove godine upisuju na Vojnoj akademiji su menadžment u odbrani, vojnohemijsko inženjerstvo, vojnomašinsko inženjerstvo, vojno vazduhoplovstvo i logistika odbrane.

Na smeru menadžment u odbrani školovaće se budući oficiri rodova pešadije, oklopnih jedinica, artiljerije, inžinjerije i artiljerijsko raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

U Vojnu gimnaziju primaju se muškarci rođeni 1994. godine i kasnije, koji su poslednja četiri razreda osnovne škole (ili prvo polugodište osmog ako još idu u školu) završili sa najmanje vrlo dobrim uspehom, a bar tu ocenu da imaju i iz vladanja.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine, a vreme provedeno na školovanju ne računa se u služenje vojnog roka.

Posle završenog školovanja, učenici su obavezni da dalje obrazovanje nastave u skladu sa potrebama Ministarstva odbrane.

Konkursi za Vojnu akademiju i Vojnu gimnaziju objavljeni su u novom broju magazina Odbrana i otvoreni su do 15. marta.

(FoNet)
Sve vesti