Vošinih 96 godina

Vojvodina u subotu obeležava 96 godina postojanja. Prvu utakmicu odigrala u junu 1914. godine, a u subotu gostuje Metalcu u Superligi.

5
A- A A+

Pre 96 godina grupa mladića u Novom Sadu odlučila je da formira fudbalski klub. U predvečerje Prvog svetskog rata, 6. marta 1914. godine, rođen je klub koji je danas najstariji srpski superligaš.

Sve se dešavalo u tajnosti u Temerinskoj ulici broj 12, jer je tada austrougarska vlast budno pratila svako okupljanje omladine. Odlučili su da klub nazovu Vojvodina.

Prvu utakmicu odigrala je u junu 1914. godine u Kovilju, protiv lokalnog kluba Šajkaš. Vojvodina ili "Stara dama" kako vole da je nazivaju pobedila je 5:0. Tada su fudbaleri Vojvodine igrali u svetlo plavim dresovima, a kasnije su boje kluba postale crveno-bela po ugledu na prašku Slaviju.

U gotovo stogodišnjoj istoriji Vojvodina je uspela da dva puta bude prvak bivše Jugoslavije (1965/66, 1988/89.), tri puta je bila vicešampion države, igrala je dva puta u finalu Kupa Jugoslavije i jednom u finalu Kupa Srbije.

(MONDO)


Povezano

Sve vesti