Ćosić moli Tadića da spase "Prosvetu"

Akademik, književnik Dobrica Ćosić obratio se pismom predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa molbom da pomogne obnovu izdavačke kuće "Prosveta".

0
A- A A+

Sindikalne organizacije "Prosvete" su dostavile Tanjugu pismo Ćosića u kome on navodi da smatra da kao najstariji pisac "Prosvete", nema razloga da ubeđuje predsednika u nacionalnu i kulturnu neophodnost da se "Prosveta" spase od pljačke i od uništenja njenog ogromnog duhovnog i kulturnog fonda, jedinstvenog na Balkanu.

"Postoje realni uslovi i raspoloženje direktora 'Službenog glasnika', gospodina Slobodana Gavrilovića, da 'Prosvetu' pripoji 'Službenom glasniku' i pokrene sav njen zapostavljeni i uništeni potencijal", tvrdi Ćosić.

On navodi da bi "obnova 'Prosvete' za našu inače smalaksalu književnost danas bila od prvorazrednog kulturnog značaja, a 'Službeni glasnik' bi obnovio ne samo kapitalna izdanja 'Prosvete', nego bi obnovio i njenu celokupnu izdavačku delatnost iz 19. i 20. veka, koja zaslužuje da traje i u ovom našem 21. veku".

Ćosić moli predsednika Tadića da njegov apel ne razume kao "usku profesionalnu motivaciju, već kao kulturni i patriotski čin" na šta ga, kako navodi, obavezuje čitava njegova biografija.

"Zato Vas molim, da preko Agencije za privatizaciju pokrenete postupak raskidanja ugovora sa IPS Medijom d.o.o. sa odgovarajućim pravnim posledicama", stoji u Ćosićevom pismu.

Zaposleni u ovoj kompaniji, čiji je vlasnik Dejan Pantović, stupili su u štrajk zbog neisplaćenih zarada od novembra prošle godine, saopštio je večeras štrajkački odbor IPS Media.

U otvorenom pismu štrajkački odbor navodi da više od 300 zaposlenih u IPS nisu zdravstveno osigurani, jer im od prošle godine nisu isplaćivani doprinosi.

"Vlasnikova supruga je juče, na sastanku sa predstavnicima zaposlenih u maloprodaji zamolila ljude da se 'strpe do juna', a danas je vlasnik u kešu isplatio deo dugovanja zaposlenima u magacinu da bi se održao privid radnog procesa", navodi se u saopštenju.

Štrajkači ističu da vlasnik Media, Pantović pretnjama i ucenama sprečava svaki vid radničkog ili sindikalnog organizovanja i brutalno krši zakonska prava zaposlenih.

Oni smatraju da je kupovinom "Rada" i "Prosvete", firma dovedena na rub stečaja, da je novac za plate zaposlenih u kompaniji potrošen na kupovinu socijalnog mira u privatizovanim kompanijama.

"Pantović je nedavno prodao Knjižaru Gece Kona, a novac od ove transakcije nije legao ni na 'Prosvetin' račun, što bi ga odblokiralo, ni na račun Media. To nije prvi slučaj pranja novca u IPS, slično je urađeno sa lagerom 'Prosvete' koji je iznosio milion evra, a sada svega par hiljada, kao i sa kreditima za otvaranje nekoliko prodavnica, koje su zatvorene posle samo mesec dana, a novac je nestao", navodi štrajkački odbor u pismu javnosti.

Prema njihovoj oceni "Prosveta" i "Rad" su dovedeni na rub gašenja, sa legendarne knjižare Danilo Kiš je uklonjena tabla, pošto je Pantović već doneo odluku o njenom zatvaranju.

(Tanjug)
Sve vesti